Moneda cea mai grea



Se povestește de către Plutarh că nici în antichitate relația oamenilor cu banii nu era una prea tihnită. Formele de corupție diverse au creat discrepanțe majore în societate. În așa condiții, reforma legislativă devenea un joc copilăresc, o inutilitate. Legea se putea exprima cu voce egală în fața tuturor. Forța politică și cea financiară transformaseră legea în bariera despre care s-a spus că rămâne o piedică doar pentru nătărăii, cățeii și dulăii trecând pe deasupra sau pe dedesubt…
Ei bine, Lycurg, ajuns conducător peste spartani, a căutat să limiteze puterea celor care din politică făceau bani, iar apoi îi reinvesteau în politică pentru și mai mulți bani. Se spune că mai întâi a scos în afara legii toate monezile de aur și de argint orânduind să se folosească doar monede de fier. Acesteia însă i-a dat valoare mică financiară, și mare greutate fizică. Pentru a fi beneficiarul unei astfel de monede cetățeanul trebuia să aibă o cameră mare unde să o depoziteze și un car cu boi să o transporte.
Consfințindu-se această lege multe soiuri de rele au dispărut din Sparta, spune Plutarh. Cine s-ar mai fi gândit să fure, să mituiască sau să prade ceea ce nu se putea ascunde?
Oare or fi fost și atunci unii care ascundeau monedele prin cimitire așa cum ascundeau alții din zilele noastre tablouri? Istoria povestește nimic despre asemenea cazuri, lăsând să se înțeleagă că cei corupți sau hoți nu au avut viață prea bună în vremea lui Lycurg.
                                                                                               
                                                                                                          PIN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu