Căutați-l pe Alexandru

 


Buzăul are locuri frumoase. Infrastructura, după saci de bielete și bascule, a început să fie mai bună. Buzăul are și foarte multă istorie. Însă, majoritatea locurilor care pot fi vizitate sunt încă greu de nimerit. Plăcuțele, dacă există, sunt orientate anapoda. Informațiile despre istoria locală sunt puține. Trasee turistice organizate nu e există și nici tradiția ghidajului local.

Îmi amintesc o călătorie la Petra, unde zeci de copiii se ofereau să fie ghizi sau să-ți închirieze animale pentru parcurgerea mai rapidă a distanțelor. E drept, uneori erau cam agresivi, dar își făceau treaba, negociau cu pasiune și își dezvoltau inteligența practică.

Am ajuns astăzi la Biserica dintr-o Piatră. Tot piatră, ca la Petra. Am parcat mașina și căutam să le arat musafirilor, cu mândrie, ce avem noi în zonă. De pe deal, dinspre culmea care ascunde Satul Dacic, pe un mountain bike recondiționat, a venit în goană Alexandru.

– Sunt Dumitrică Ștefan Alexandru, locuiesc la Vârf și sunt ghid! Dacă veniți cu mine vă arat biserica, mormintele tracice, satul care a fost construit și, dacă mai aveți timp, chilia lui Ambrozie…o peșteră unde au stat patru călugări…dar e…mai departe…2 km și ceva, pe aici în jos.

Era seară și nu am avut timp să accept oferta. I-am dat însă numărul de telefon și m-am programat pentru ghidaj duminica viitoare.

Alexandru vrea să câștige un ban muncind și merită ajutat. Inițiativa lui este extraordinară. E bine și pentru el și pentru zonă. E semn că vin turiști, iar un ghidaj, o însoțire, este bine-venită.

M-am înțeles cu Alexandru să-mi spună tot ce știe, făgăduindu-i că mă voi documenta și eu și-l pot completa. Mi-a zâmbit cu superioritatea cunoscătorului. Străine, ce știi tu, a gândit, probabil.

Oricum, m-a convins și a rămas să mergem împreună pe căile pietruite de la Vârf.

Deci, dacă ajungeți la Vârf, căutați-l pe Alexandru.

paulnegoita.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu