Wednesday

  

Aproape acum un an a apărut renumitul serial Wednesday (Miercuri). Acesta este considerat unul dintre cele mai bune și cele mai populare seriale din lume. Care este secretul? Cum de a avut atât de mult succes?

Succesul serialului se datorează, cu siguranță,  talentului cu care a fost jucată povestea.  La scrierea scenariului a participat Tim Burton, un nume faimos la Hollywood . Scenariul lui a captat masiv publicul. De asemenea, actorii și-au jucat rolurile la perfecție. S-au identificat cu personajele până la depersonalizare. Nu au mai fost ei cei din viața reală, ci personaje pline de mister.
Personajul principal este Wednesday. Rolul este jucat de Jenna Ortega. Se pare că fost o adevărată aventură pentru Jenna și o mare provocare personală. Actrița s-a pregătit și a jucat cu pasiune. Pentru rol a învățat scrimă și să cânte la violoncel. Talent și voință de fier. Tot ea a regizat și dansul lui Wednesday, dans care a ajuns viral.

Cu siguranță, nu este ușor sa stai de dimineață pâna seara sa filmezi și apoi sa mergi la cursuri de scrima sau ore de muzică, însă măsurând succesul obținut, se pare că merită.

Despre ce e vorba în serial?

Este prezentată povestea fetiței cu nume de zi a săptămânii, Wednesday.  Ca urmare a unui incident fetița va fi transferată la o școală pentru adolescenți cu puteri speciale. Aici începe aventura,  în stilul Bram Stoker. Elevii sunt vârcolaci, vampiri sau dețin abilități nemaiîntâlnite. Ca în școala românească, nu:?! Nu e așa în școala noastră? Cum să nu?! De câte abilități nu ai nevoie ca să nu fii vampirizat de ... profesori  care ... nu au calități speciale?! Evident, comparația e o glumă! Trebuie să vedeți filmul ca să aflați ce abilități aveau elevii - personaje.

[caption id="attachment_10930" align="alignnone" width="765"] Eu și o domnișoară misterioasă care poate o va juca cu încă o dată pe fetița .... Miercuri.[/caption]

În fine, revenind la Wednesday aflăm din film cum încerca să descopere misterului unor asasinări care au avut loc chiar aproape de Nevermore Academy, unde studia. Filmul surprinde o evoluție a personajului, care trece de la o scenă la alta, reușind sa devină mai acomodată noului context și sa-și facă prieteni, lucru care părea imposibil inițial, când părea ... glacială. Chiar și într-o lume misterioasă îți poți face prieteni, în realitate de ce nu ți-ai face?  Prietenia înseamnă simpatie, iar eu am început să simpatizez cu personajul abia atunci când a început să-și facă prieteni.

Întreg serialul este un mister pe care spectatorul trebuie sa-l descopere împreună și cu ajutorul lui Wednesday. Misterul își păstrează gradul de intensitate permanent. Este dificil sa-ți dai seama cine este adevăratul asasin - pentru că, e un film care se .... se respectă și are și un asasin -, stare de fapt care te include în poveste.

O fata pe nume Wednesday!

Personajul are fundament cultural. A fost creat de caricaturistul Charles Addams, mare amator de comedie neagră. Numele Wednesday este inspirat dintr-un poem englezesc. Chiar dacă decorul este de la Buftea, de unde a jucat și Nea Mărin,  ambalajul pare luat de la Poe și coborât de fațadele misterioase ale clădirilor britanice. Dar ... ce spun eu... ambalajul... Chiar esența! Numele Wednesday însemne fată fără noroc, pentru că anglo- saxonii, deși își afișează calmul și siguranța unei istorii mari, au destul de multe superstiții. Persoanele născute miercuri sunt lipsite de noroc, cred ei. Nu au o Sfânta Vineri favorabilă, ca în mitologia noastră! Au 13, au miercuri !  Deci, nu-i cereți lui Wednesday să aibă noroc! Oare are?

Cât despre noroc .... poate de aceea s-a filmat în România. Ne plângem mereu că e țară fără noroc. Așa o fi? Măcar pentru că s-a filmat la noi acest film și am avut noroc de o ecranizare care ne pune în valoare locuri simbolice, precum castelul Cantacuzino sau umblata gară din Sinaia, pe peronul cărei au pășit și călători și criminali și regi și noi, care am plecat într-o călătorie inițiatică cu trenul, pentru a o întâlni pe Wednesday.

Sper că am argumentat suficient, încât să vă întrebați dacă serialul merită vizionat. Merită?

DA! Merită. Veți avea o experiență cinematografică faină!

Nu e tocmai potrivit pentru romanticii puri sau realiștii împătimiți, însă pentru fanii misterelor, al filmelor horror, al jocului cu puteri magice sau al umorului negru, e recomandat. Evident, dacă-ți place să încerci să decriptezi arta și mai ales tehnica din spatele filmului, așa cum îmi place mie, iarăși merită văzut.

În definitiv nu e fiecare zi din viață, inclusiv Wednesday , o zi magică?! În fotografia de mai sus, când am plecat pe urmele românești ale lui Wednesday, într-o zi de miercuri, mi-a apărut în cale fetița în negru și s-a jucat de-a pelicula cu mine, făcând tot posibilul să apară în toate pozele. Nu era Wednesday și nici nu am întrebat-o cum o cheamă. Am vrut să păstrăm misterul. Dar pare dornică să joace personajul într-o zi. Cine știe?!

Dar să revenim la realitate. Încă două precizări și vă las în lumea filmului, dacă v-am convins. Cele 8 episoade ale serialului se găsesc pe platforma Netflix, iar filmul s-a filmat la noi, în România.

Tim Burton a ales obiective  precum studiourile Buftea din București, Castelul Cantacuzino din Bușteni, Gara regală Sinaia și multe alte locuri. Filmul și călătoria pot merge mână în mână. La cum merg trenurile în România, nu au ei episoade câte poți vedea în tren. Dar fiți englezi, fiți calmi! Sunt și avantaje. Vezi peisajele. Eu așa am făcut și pe lângă pozele cu peisaje, am fotografiat și locurile unde s-a turnat filmul. Vă las aici, mai jos, două poze ale castelului Nababului. Prima, din film, a doua din realitate. Castelul mai intră o dată în istorie, în istoria cinematografiei! Nababul nu i-a pavat curtea cu monezi de aur, dar vânzarea filmului va face încasări suficiente pentru a-i stârni pofte bogatului proprietar de altă dată. Poate că se vor trezi actualii proprietari, în chip de vârcolac, cu bogatul Cantacuzino, bântuind castelul în căutarea încasărilor filmului!

Castelul Cantacuzino în realitate și în film

 

 

Sper ca v-am făcut curioși ca sa vizionați serialul sau poate chiar sa revizionați pelicula  “Wednesday”! Iar dacă nu vă plac filmele cu vampiri, nu-i nimic. Vizitați locurile unde s-au realizat fimările. Sunt superbe și pot fi văzute fără să faceți turism cinematografic, așa cum am făcut eu, urmărind filmul în timp ce vizitam cele mai importante locuri unde s-au realizat filmările.

Andrei Negoiță

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu