Mituri și adevăruri despre problemele dentare ale femeilor însărcinate


      În timpul sarcinii, în organismul femeii au loc o serie de modificări complexe, ce au răsunet clinic și în cavitatea bucală, iar cea mai bună soluție pentru a preîntâmpina problemele dentare este prevenția. În cele 9 luni de sarcină răspunsul imunitar este diferit, oferind o rezistență scăzută a organismului la toxinele rezultate din metabolismul bacteriilor din placa bacteriană dentară. Acest răspuns imunitar este modificat de nivelul crescut al hormonilor, progesteron și estrogen, ce favorizează hipervascularizația țesuturilor moi (gingia) și proliferarea (înmulțirea) mai rapidă a bacteriilor din placa bacteriană. Pentru cei care nu știu, placa bacteriană reprezintă o peliculă de pe suprafața dinților formată dintr-un sistem microbian foarte activ metabolic, capabil sa pentreze în timp smalțul și să cauzeze leziuni carioase.
      Expresia cum că "copilul a moștenit" problemele dentare ale mamei sau tatălui, nu este susținută științific. Problemele au legătură, în cea mai mare parte, cu igiena orală, alimentația, sănătatea generală a organismului, obiceiuri vicioase. 
      Voi enumera mai jos cele mai frecvente afecțiuni stomatologice ce pot apărea în timpul sarcinii.
       1. Gingivita: reprezintă o inflamație a parodonțiului marginal (gingia). Se constată că gingiile sunt eritematoase (roșii), edemațiate (mărite de volum), sângerânde (datorită hipervascularizației), hipersensibile la stimuli termici sau tactili.
       2. Cariile dentare: apar în urma atacului acid datorită igienei necorespunzătoare, fumatului, consumului de băuturi carbogazoase, a resturilor alimentare remanente timp îndelungat pe suprafețele dinților. O altă expresie eronată este aceea că „fătul ne mănâncă din calciul dinților". Acest lucru nu este posibil deoarece componentele minerale organice și anorganice nu pot fi metabolizate (procesate) din nou, spre beneficiul altor sisteme din organism sau al fătului. Leziunile carioase debutează/ evoluează mai rapid în perioada sarcinii, ca urmare a modificărilor metabolice locale și hormonale generale.
       3. Mobilitatea dentară: după cum explicam în rândurile de mai sus, dezechilibrul hormonal (mai exact excesul de estrogen), scade nivelul colagenului din țesuturile moi de la nivelul dinților, și crește cel al elastinei, rezultând laxitatea (elasticitatea) ligamentelor. Va reveni la normal după naștere.
       4. Hiperestezia dentară: este sensibilitatea crescută a dinților la stimuli termici și chimici (rece, cald, acru, dulce), datorită percepției exagerate a unor terminații nervoase din canaliculii dentinari, pe zonele afectate de retracția gingivală.
       Ideal este să mergeți frecvent la control la medicul stomatolog, să aveți o igienă dentară riguroasă, iar dacă deja aveți probleme dentare, să le rezolvați, cu atât mai mult dacă plănuiți să aveți un copil, spre beneficiul propriu cât și al copilului. Nou-născutul are cavitatea bucală sterilă, iar contaminarea se face de la membrii familiei (prin sărut, mâncare mestecată oferită copilului etc.), mai ales de la mamă cu care petrece cel mai mult timp.
       Nu este recomandată efectuarea de radiografii, anestezii, administrarea de antibiotice (mai ales Tetracicline!) sau alte medicamente pe timpul sarcinii, mai ales in primul trimestru cand are loc organogeneza și ultimul trimestru când se poate declanșa o naștere prematură datorită stress-ului. În caz de urgență, anestezia locală sau administrarea de medicamente se face în trimestrul al 2-lea, și doar la indicația medicului ginecolog și/sau pediatru.

Dr. Cristina Ghincov,

Medic Stomatolog
Clinica MedCity

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu