El Castell de Capdepera


 

În Mallorca magazinele cu antichități sunt nenumărate. Insula, deși nu se manifestă ca un reper istoric, are nostalgiile ei, exprimate prin formele arhitectonice tributare epocii maure.

Am intrat într-un magazin plin cu de toate. Te cufundai într-o lume a simbolurilor și amintirilor, în timp ce, fără prea multă discreție, în difuzoarele din tienda se auzeau melancolii muzicale despre Granda.

Explozia turistică din ultimele decenii  a fost înglobată cu atâta măsură în specificul locului,  încât aspectul arhaic al insulei nu a fost agresat. Fiecare sat are o catedrală din piatră și case, case mai noi sau mai vechi, de zici că s-a răsturnat aici lumea caselor.

Capdepera e port, evident. Are aspect de oraș colonial. Amintește de trecut, deși astăzi 90% dintre rezidenți sunt germani. În fapt, germana se luptă pentru întâietate pe întreaga insulă. Swith-ul de la spaniolă la germană de face cu o naturalețe care reușește să te facă prieten cu limba germană. Vorbită aici germana nu mai pare deloc o limbă dură.

Revenind la Capdpera, nu pot spune că mi-a creat o impresie extraordinară. Nici nu are cum, având în vedere repetitivitatea imaginilor similare care s-au derulat în vizitele zilnice. Totuși, cetatea Capdepera este un reper. Drumul până la vârful de stâncă unde este așezată fascinează. Îți pare doar o întâmplare că pe acele străduțe nu te întâlnești cu legendarele personaje din romanele de capă și spadă. Cu cât urci, cu atât schimbi aerul istoric. Schimbi epoca. La bifurcația care hotărăște clar drumul spre cetate se află o casă unde un temerar al imaginației poate găsi oricând inspirația să-l continue pe Dumas, în variantă spaniolă. De la casa de legendă, drumul devine mai abrupt, ca orice drum spre o cetate care vrea respect în fața inamicilor.

Cetatea arată astăzi foarte bine. A fost reparată pe fonduri europene. Intrarea este 15 euro de persoană, iar banii ajung la municipalitate, pentru a o întreține.

Alei pavate cu piatră, cactuși, creneluri, o capelă gotică de ale cărei clopote se agață copiii și o priveliște minunate. Simți că ai lumea sub control, de sus de pe terase.

Cetatea este situată în nord-estul insulei Mallorca. De pe zidurile ei se poate vedea o parte din insulă, dar și canalul care desparte insula de sora ei mai mică, Menorca.

Locuitorii insulei au fost cuceriți de către romani, prin secolul II ÎH. Și-au menținut dominația până în secolul V DH.

În secolul X istoria a luat o altă direcție. Musulmanii au cucerit insula, iar timp de două secole au dominat-o. La 1229, când cruciații creștini au luat insula, nu exista decât turnul cetății ( Turnul Nunis), pe care creștinii au continuat să-l folosească.

 

În 1300, regele Jaume al II-lea, văzând locul ca pe un alt Gibraltar, a ordonat fondarea în jurul turnului a localității Capdepera, pentru a avea controlul împrejurimilor. Pentru a delimita zona protejată de celelalte și pentru a asigura populația care s-a mutat din regiune aici, a încercuit vechiul turn cu ziduri de apărare.

Practic, orașul actual a prins viață o dată cu ridicarea bisericii gotice din incintă, a bazinului de apă și a primelor case.

https://youtube.com/shorts/WJfbvS3N4Xg?feature=share

Locuitorii au fost adesea atacați de către pirați, mai ales în secolele XVI – XVII.

Din secolul al XVII – lea castelul a fost treptat depopulat.

Din secolul XVIII dinastia de Bourbon și-a instalat aici trupele de cavaleri, iar castelul a devenit sediul Guvernatorului. În 1854 Castelul a fost abandonat de către soldați, râmând în părăsire până în anul 1983 când a fost preluat de către autorități.

Astăzi, această veche așezare fortificată, organizată asemenea unui zmeu ridicat de vând, cu străzi perfect ordonate, reprezintă punctul central de atracție al regiunii.


Tan solo a 8 Km de Arta, Capdepera fue originalmente su salida maritima Jaume II ordono la constuccion de una villa en una collina. que se atzaba a 162 metros sobre el mar. Durante sieglos, Capdepera vivio ligada a sus murallas, sus torers de defensa y los ataques piratas. Al medida que el peligro desaparecia, los habitantes fueron abandonado el recinto para instalase en las faldas de la colina. La antiqua villa era lo que hoy llamamos Castell de Capdepera.

https://paulnegoita.ro/2022/07/30/castell-de-capdepera/


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu