De la Sinai la Sinaia

 


Ce momente aprinse au trecut prin sufletul Spătarului Mihai Cantacuzino, care întorcându-se din călătoria la locurile sfinte, de la Ierusalim și din Egipt, a simțit nevoia să întemeieze o mănăstire și a făcut-o la umbra codrilor de pe Valea Prahovei.

Evenimentul s-a petrecut în secolul al XVII – lea ( 1690). Apoi, la poalele Mănăstirii a crescut cea mai cunoscută stațiune montană din România, iar din sus a fost ridicat monumentul emblemă al regalității, Palatul Peleș.

Ca dintr-un vis al deșertului, așezat printre arbori și stânci a apărut Mănăstirea Sinaia, după numele muntelui Sinai, pe care stă, în vârf de pietre dezgolite de furtunile de nisip, Mănăstirea Sfânta Ecaterina.

Gândul Spătarului a primit formă clară în 1695 când Mănăstirea Sinaia exista deja și adăpostea 12 călugări, după numărul simbolic al celor 12 apostoli.

Cei 70 de ucenici …nu-și mai aveau locul, metaforic vorbind. Mănăstirea Sinaia a fost construită la dimensiuni mult mai mici, comparativ cu mama ei dintre dune de nisip. Cumva, a fost firesc să fie așa. Când s-a construit Mănăstirea Sinaia orașul nu era, iar drumurile erau greu de parcurs. Apoi vremea în care se putea lucra era scurtă, pentru că muntele are capriciile lui, care par a fi mai potrivnicie decât arșița verilor care nu apun niciodată.

Ctitoria Spătarului Mihai Cantacuzino devine ctitorie regală, fiind reconstruită în stil brâncovenesc, între anii 1897 – 1903. A fost pictată de un pictor danez, iar chipuri de atunci încă mărturisesc despre vremea lor. În pridvor sunt pictați Mitropolitul Primat Iosif Gherghiceanu, apoi Regele Carol I, lângă o coloană de piatră care simbolizează regatul României, iar în partea cealaltă a ușii este pictată de Regina Elisabeta, cu numele său de poetă Carmen Silva, alături de de singurul ei copil, Prințesa Maria, moartă prematur. Pictorul nu l-a uitat nici pe ctitorul primei biserici, Spătarul Mihai Cantacuzino.

Întărire istorică a locului o dă și mormântul lui Tache Ionescu, politician de frunte, fost președinte al Consiliului de Miniștri, personalitate cu rol activ în realizarea Marii Uniri. Tache Ionescu s-a vindecat la Sinaia și a cerut prin testament să-și doarmă somnul aici după moarte.

Mănăstirea e loc de pelerinaj pentru turiștii care merg pe Valea Prahovei și a atras vizita unor personalități precum Caragiale, Enescu, Iorga, Bada Cârțan, etc.

Am revăzut-o și eu de curând și m-am gândit să las aici o amintire.

https://parintelenegoita.ro/din-sinai-la-sinaia/


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu