Alegerea lui Saul – primul rege al lui Israel



   
Adăugați o legendă
     În viață nimic nu este întâmplător. Dumnezeu are un plan cu fiecare dintre noi. Așa s-a întâmplat și cu Saul, cel ce avea să devină primul rege al lui Israel. A ajuns pe tron fără să se aștepte și a avut o domnie relativ lungă, între anul 1020 – 1010 înainte de Hristos.
Sfânta Scriptură ne istorisește cu detalii contextul și caracteristicile lui Saul. Astfel, textul biblic spune că era un om în Beniamin, pe numele său Qiș. Qiș era fiul lui Abiel, acesta era fiul Țeror, fiul lui Behorot. Părintele celui din urmă se chema Afiah și era un om puternic și bogat, de origine din spița lui Beniamin. Qis avea la rândul său urmaș pe linie masculină. Se numea Saul și era un bărbat chipeș și cu statură atletică. Nu era bărbat mai frumos în Israel decât el și nici mai înalt. De la umăr și mai sus era mai înalt decât toți ceilalți.
     Acest tânăr impunător își ajutata tatăl. Într-una din zile s-au rătăcit niște măgărițe ale lui Qiș. Tatăl și-a trimis fiul să le caute. Saul a plecat împreună cu câțiva argați pe urmele lor. A trecut muntele lui Efraim, a străbătut ținutul Șalișa, dar nu le-a dat de urmă. Au continuat căutările în ținutul Șaalim, dar nici acolo nu erau. Au căutat în pământurile lui Beniamim, dar nici pe acolo nu le-a aflat. Obosit de atâtea căutări zadarnice, când a ajuns în ținutul Țuf Saul i-a propus să se întoarcă spre casă. Însă argatul care era cu el, pare-se cunoscător al locului l-a îndemnat să meargă la un om al lui Dumnezeu, care se bucură de cinste: tot ce grăiește el se împlinește.
Saul, însă, ezita să meargă deoarece nu mai aveau nici provizii și nici un alt dar cu care să treacă peste pragul. Atunci argatul lui i-a răspuns:
-        Iată, am la mine un sfert de șekel de argint: i-l dau omului lui Dumnezeu, și să ne zică despre drumul nostru
     S-a învoit atunci Saul să meargă la văzător. În căutarea văzătorului - așa mai numeau evreii uneori pe profeți – au întâlnit niște fete care ieșeau să aducă apă. Acestea le-au indicat calea spre cel în care își puseseră speranța spunând:  Iată-l, este în fața ta. Grăbește-te acum căci astăzi a venit în cetate deoarece poporul aduce jertfă pe înălțime. Cum intrați în oraș, îndată îl veți găsi înainte să urce pe înălțime să mănânce, pentru că poporul nu mănâncă până nu vine el, că el trebuie să binecuvânteze jertfa, și după aceea vor mânca cei poftiți. Suiți-vă ca astăzi îl veți găsi.
Au ascultat îndemnul, s-au suit în cetate și l-au întâlnit pe Samuel în timp ce urca spre înălțime.
Domnul îl descoperise lui Samuel întâlnirea cu Saul în ziua anterioară: Mâine, pe vremea aceasta, îți voi trimite un om din ținutul lui Beniamin, iar tu să-l ungi cârmuitor peste poporul lui Israel; el va izbăvi poporul din mâna filistenilor căci am văzut cum poporul meu strigă către mine.
Confirmarea celor spuse de Domnul lui Samuel în ziua anterioară a revenit la întâlnirea cu Saul:  Acesta este omul despre care ți-am vorbit. El va cârmui poporul meu.
     Saul s-a apropiat de Samuel și i-a zis: Spune-mi, te rog, unde este casa profetului? Samuel i-a răspuns: Eu sunt. Urcă înaintea mea pe înălțime și vei mânca astăzi cu mine; iar mâine dimineață te voi lăsa să pleci și-ți voi spune tot ce este în inima ta. Cât despre măgărițele care ți s-au pierdut acum trei zile nu te mai frământa, căci au fost găsite. Dar pentru cine este tot ce este mai de dorit în Israel dacă nu pentru tine și pentru casa tatălui tău?
     Fiind surprins de aceste cuvinte Saul a răspuns:  Oare nu sunt eu din Beniamin, cel mai mic trib din Israel, iar familia mea nu este cea mai neînsemnată dintre toate familiile tribului lui Beniamin? Pentru ce mi-ai grăit așa cuvânt?
După acest dialog în care este reliefat contextul alegerii lui Saul ca rege, Samuel l-a invitat în încăpere și i-a dat un loc de frunte, în mijlocul celor treizeci de bărbați care erau poftiți. La invitat la masă și i-a oferit porția care era deja pregătită și păstrată. A ospătat cu ceilalți și a continuat să vorbească cu Samuel.
     A doua zi, Samuel a făcut ceea ce Domnul i-a cerut. L-a uns pe Saul rege turnând pe capul lui untdelemn. Apoi a zis: Oare nu te-a uns Domnul cârmuitor peste moștenirea sa?
                                                                                                             ( I Samuel; I Regi, 9, 1-17; 10,1)
     Așa a ajuns Saul rege. Domnul l-a ales când nu se gândea, iar el a făcut voia Domnului și a apărat poporul.
                                                                                                      Paul Iulius Negoiță


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu