Frizerul și răul din lume



     Circulă pe internet un filmuleț foarte frumos. Protagoniștii sunt un frizer, un client și Răul. Da, răul este și el prezent, așa cum nu lipsește de niciunde în luăm cu noi.
      Clientul se așează pe scaunul frizerului și, puțin atipic, în loc să se bucure de o relaxare oarbă, deschide o carte, pentru a salva puțin din timpul vieții. Cartea? Biblia. Citește și este tuns în același timp. Termină, plătește, iar frizerul, fără să fie provocat simte nevoia să spună că nu crede în Dumnezeu și că Dumnezeu nu există, fără să fie întrebat, justifică necredința lui prin dezamăgirea că există atâta rău în lume, ca sunt atâția netrebnici și că nu poate crede că un Dumnezeu viu ar lăsa așa ceva pe pământ.
     Clientul încearcă să aducă un argument, dar, renunță rapid, și cu un semn al mâinii prin care dădea de înțeles că nu-și dorește o polemică dă de înțeles că nu va discuta pe această temă și pleacă.
    Se întâmplă adesea, când ți se pun anumite întrebări, să nu te complici să răspunzi. Tonalitatea și forma întrebării îți spun că celălalt se adresează retoric. Nu vrea să afle. Are mai mult poftă de șicană decât curiozitate. Cam așa stau lucrurile și în povestioara aceasta. Deci, frumos tuns, clientul a plecat cu biblia în mână din frizerie. Dar cum a părăsit încăperea ce i-a ieșit în cale. Un tânăr care uitase de mult cum arată o frizerie. Părul lung și barba aproape egală îi acopereau fața și umerii. Văzându-l, a mutat biblia din mâna dreaptă în cea stângă și l-a apucat de braț pe cel ce-i ieșise în cale și l-a rugat să intre cu el în frizerie.
-        - Frizerul nu există, domnilor! Nu există!
-        - Pai…cum să nu existe…doar eu v-am tuns pe dumneavoastră
-        - Ba nu există! Uitați-vă la acest tânăr ce plete și ce barbă are!
-        - Dacă nu a venit la frizer! Nu le avea!
-        - Așa este și relația cu Dumnezeu! – zise fostul client -, ce vină are El dacă noi nu venim la el, nu-i ascultăm chemarea și facem tot felul de nefăcute….


                                                                                     Paul Iulius Negoiță

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu