Cum poți avea un început de an bun?!

Nu mi-a lipsit an în care de 1 ianuarie să nu merg la Biserică. Cred că, o singură dată, când eram departe, am mers toată dimineața pe lespezile reci ale unui oraș străin, ca să găsesc o slujbă de întâi. Nu am găsit, iar mersul pe străzi vechi, mi-a fost ca o rugăciune de așezare a gândului.

Sfârșitul de an nu e mare lucru. Se termină un mosorel și, oarecum, ai sentimentul învingătorului. Ai mai dovedit un an, cu rele, cu bune, cu dezamăgiri, cu speranțe.

Nici Revelionul nu e mare poveste. Românii au pus mereu cam mult suflet pentru un moment care, de fapt, nu împarte viața în bine și rău, în trecut și prezent.

Îmi amintesc cât de uimiți erau compatrioții noștri de cumințenia celor din afară, la schimbarea anului. Simplu, cu o șampanie, fără ceasuri oropsite de nesomn, străinii schimbă firesc anul. Probabil, la noi, în perioada comunistă s-a născut nevoia de petrecere ca la nuntă, de Revelion.

Regimul era mulțumit dacă se putea muta atenția de pe sărbătorile religioase, spre celelalte. Oamenii erau fericiți pentru că atunci li se permitea să petreacă.

Așa s-au născut și întreținut petrecerile de Revelion, și, probabil, doar pe la ruși, care sărbătoresc și Crăciunul după calendarul vechi, schimbarea de an este atât de bine tratată.

Anul acesta a fost un Revelion cuminte, mai cuminte ca oricând. În trecut, îi priveam pe pe oameni în biserică și aveau fețele trudite de nesomn. Acum păreau mult mai liniștiți și chiar mai optimiști, deși vremurile nu sunt bune.

Cred că o noapte dintre ani cu mai mult somn și mai puțină luptă contra aparatului digestiv e potrivită pentru cugetare și pentru un început. Nu e o cotitură schimbarea de an, dar este un moment de analiză, de mulțumiri și planuri. Ceva, măcar în intenție, trebuie schimbat. Și este un moment al planurilor mari, deși, fiecare zi poate fi prilej pentru decizii, nu doar un 1 ianuarie. 1 ianuarie, pare totuși un hotar mai bun pentru îndreptări de tot felul.

Spre exemplu eu, de la un 1 ianuarie, am hotărât să nu mai mănânc carne. O fi bine, o fi rău....Vă spun mai târziu, când voi primi și eu un semn.

Alteori mi-am propus altele și au rămas doar gânduri, bătute de lipsa voinței. Dar, chiar și așa, am încercat ceva...

Avea dreptate T.S. Eliot când scria:  Cuvintele de anul trecut aparțin limbii de anul trecut, cuvintele de anul viitor așteaptă o altă voce.

O aranjare a socotelilor, trebuie să existe cumva....

Dar obosit și mahmur și singur...e greu.

De aceea, chiar și obosiți, oameni pe care nu-i vezi în restul anului la Biserică, vin de Sfântul Vasile, de 1 ianuarie, de Anul Nou.

Bine fac, pentru că ori ce început pe care-l trăim și ni-l fixăm și orice angajament pe care-l luăm e mai tare când suntem în fața lui Dumnezeu. Chiar și așa voința ni se înmoaie, dar oricum, una este să te gândești asurzit de zgomotul ca de război de la miezul nopții și alta este să fi tu, în prima zi a unei noi diviziuni a vieții tale, în fața lui Dumnezeu și să-i spui lui ce-ai pătimit și ce-ai vrea să faci de acum înainte.

Iar dacă la cugetare mai pui și ce auzi la slujbă, începutul de an poate fi chiar unul minunat. Da, cu adevăra minunat. Cu mintea limpede și cu sufletul clar, poți începe cu speranță să-numeri iar zile.

Oricum și pentru cei care au venit și pentru cei cei care nu au venit astăzi ne-am rugat astăzi, dar cine a fost a putu auzi rugi de început de vreme care sună astfel:

Pentru ca să binecuvântezi cu bunătatea Ta cununa anului ce a sosit și să potolești în noi toate vrăjmășiile, neorânduielile și luptele cele dinlăuntru și să ne dăruiești dragoste tare și nefățarnică,  unire și viață fără de păcat...

.......pentru ca să ne dai ploi ploi la bună vreme, timpurii și târzii, rouă aducătoare de roade, vânturi potrivite, și să strălucească lumina și căldura soarelui...

......pentru ca anul acesta care începe și în toate zilele vieții noastre să fim izbăviți de foamete, de boli, de cutremur, de potop, de sabie, de grindină, de foc...și de războiul cel dintre noi!

Așa să fie și să avem cu toții un an bun, cu sănătate și bucurii!

https://paulnegoita.ro/2021/01/01/cum-poti-avea-cel-mai-bun-inceput-de-an/

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu