În casa păcii

 Oslo însemnă și Premiul Nobel pentru Pace. Locul unde se decernează premiul este în partea veche a orașului, în port, în clădirea unei foste gări. În apropiere sunt  Castelul Akershus și Primăria Oslo.

Vizitarea Centrului este în egală măsură un gest simbolic, o activitate recreativă și un act de cultură.

Simbolismul are relevanță mai ales acum când vecinii Norvegiei, Rușii, î-au atacat pe ucraineni în modul cel mai josnic. Nu mai putem vorbi despre un război și atât vreme cât mor copii, mame, civili, în general, ci de un dezastru umanitar. Nu sunt puse la pământ doar  unități militare,  ci cad spitale, școli, blocuri, case. Barbarie!

https://www.youtube.com/watch?v=uy0wAN6pvgs

De fapt, nu departe de Centru, în fața Parlamentului, sunt manifestații zilnice, împotriva războiului, iar pe străzile din Oslo rusa și ucraineana celor care au fugit din fața prăpădului suna frecvent.

Vizitarea Centrului este, fără discuție, recreativă. Informațiile despre Alfred Nobel sunt prezentate interactiv. Povestea romanțată a omului de știință face obiectul unui joc plin de surprize, care te prinde și de duce din încăpere în încăpere, până la găsirea cheii.

Spectaculos este și salonul în care găsești toate chipurile deținătorilor Premiului Nobel pentru Pace.

Turul muzeului se poate încheia cu zona de librărie, situată în partea dreaptă, la ieșire. Probabil este cea mai bună librărie tematică din Oslo.

În anul Războiului din 2022, nu știm cine va fi desemnat câștigător  al Premiului pentru Pace. Zelenski? Rusia și Norvegia au graniță comună ….

O necunoscută rămâne și motivația pentru care Premiul pentru Pace se acordă în Norvegia. Nobel a fost suedez. Nici măcar secretarul lui Nobel, atunci când anunță regulile jocului interactiv, nu ne dezleagă misterul.

Prin tot ceea ce cuprinde și simbolizează Centrul exercită o atracție aparte. Merită vizitat, constările nu sunt mari, iar experiența casei păcii este extraordinară.

Dacă ajungeți în Oslo nu ratați întâlnirea cu pacea! Beneficiarii premiului nu-s oameni perfecți, însă idealul în numele căruia au fost premiați e divin.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu