Populismul gregar al lui Ciolacu

 


Am privit cu uimire măsurile anunțate de marele bărbat de stat, Ciolacu. Cu toate că mai bun vorbitor de limbă română este Hunor - în CV Ciolacu și-a trecut doar engleză și franceză -, a simțit Nea Marcel că e de bine să dea el vești bune și că românii își scot carandașul de la piept și notează: e bun băiatul ăsta, dă!

Dincolo de ironia textului meu, măsurile anunțate au fost ironii la adresa românilor. Chiar acolo, la țară, unde Ciolacu se crede zeu al oamenilor simpli, am întâlnit cea mai acută furie. Sumele sunt ridicole, comparativ cu cuantumul cheltuielilor ultimelor cinci luni.

Dacă măsura voucherelor a fost considerată una umilitoare - practic am devenit o țară de asistați sociali -, măsura creșterii salariului minim în agricultură a dat frisoane. Sigur, orice om vrea salariu mai mare, doar că cine e om normal și nu a lucrat doar cu banii publici ca Ciolacu, știe că orice cheltuială salarială suplimentară intră în costul produsului finit. Mai concret, prețul la alimente va crește, fără ca să crească puterea de cumpărare, pentru că restul populației rămâne la aceleași venituri.

Pe deasupra, alți oameni nu vin în agricultură ca să-i stimulezi, pentru că nu au de unde veni. Salariul este net inferior celui din afară, iar piața de aici este așezată. Ca să ai pe cine atrage trebuie să ai școli și să investești în școli de profil, să le dai burse și să-i determini pe elevi să vină la școlile cu profil agricol. La noi populația școlară este în scădere, tinerii pleacă de zor în afară, scârbiți de clasa politică, iar liceele agricole sunt ultima opțiune, completându-se locurile cu greu. Sigur, Ciolacu s-a gândit să manipuleze și să inducă ideea sprijinului producției interne, doar că producția internă nu se stimulează așa, ci prin investiții, iar investiții ....La cât s-a investit în sistemul de irigații, agricultura ar trebuie trecută la Culte.

O altă măsură este perversă. Cei două sute de lei neimpozabili pe care firmele ar putea să-i dea sunt atât de pervers introduși în pachetul de măsuri  încât nu au scopul de a rezolva ceva, ci pe acela crea conflicte între angajați și angajatori. Aici probabil îi va ieși, că la așa ceva se pricepe.

Peste toate, birocrația care va însoți aplicarea acestor măsuri i-a făcut pe cei din primării să se ia cu mâinile de păr. Chiar un primar PSD îmi spunea astăzi: mai bine se potoleau, pentru că ne luăm mai multe înjurături decât înainte!

Dacă desființau pensiile speciale și își tăiau privilegiile se găseau bani pentru toți și toate. Așa ...doar pentru niște mărunțiș, aruncat pentru cortegiu la colț de stradă.

https://paulnegoita.ro/2022/04/12/populismul-gregar-al-lui-ciolacu/

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu