Țara ... benzinelor

 


Norvegia este un paradis al petrolului, este un Dubai. Este o țară în care cetățenii și politicienii știu ce au de făcut și fac. Are instituții echilibrate, un sistem democratic funcțional și principii clare, care au făcut din Norvegia o țară bogată, chiar dacă clădirea Parlamentului, intră fără să se zgârie în două încăperi de la Casa Poporului.

Norvegia are al doilea venit pe cap de locuitor din Europa, iar în lume se află pe poziția a VI -a. Parcă n-ar mai fi atât de frig, nu?! Fiindcă veni vorba de frig....se încălzesc doar electric, pentru că au hidrocentrale.

Istoria le-a fost o luptă, dar nu una simulată, motiv pentru care sunt bine. Doar resursele naturale nu i-ar fi făcut bogați, pentru că resurse au și alții și e vai de mama lor.

Nu știu cât s-a păstrat din sângele vikingilor, dar poate că și moștenirea genetică îi ajută. Vikingii au fost culmi ale istoriei. Să ai curaj  să pleci prin apele acestea reci spre lumea largă, trebuie să fii tare! Vikingii au fost și nu întâmplător au ajuns prin toată lumea, inclusiv în Marea Neagră.

Revenind la norvegienii de astăzi, se poate spune că sunt niște privilegiați ai ... sorții pe care și-au făcut-o singuri Trăiesc în țara în care calitatea vieții reprezintă scopul principal al activității politicienilor.

După Germania și Austria Norvegia este a treia țară care a interzis tăierea pădurilor. De asemenea, marele exportator de petrol este țara cu cele mai multe mașini electrice, iar din 2025 vor fi numai mașini electrice. E țara unde se poate respira la fel de bine și în Oslo și în natură. E clar, își iubesc patria norvegienii și îi dau la conducere ce trebuie.

Norvegia este o benzinărie pentru alții, dar un loc tot mai sănătos pentru cetățenii ei. Au cea mai curată apă, mâncarea este de foarte bună calitate, spiritul comunitar funcționează. Apropos, somonul de la fața locului și cel de la noi, par ca puiul din gospodărie și puiul din comerț...

Deci, sunt atenți la ceea ce au de făcut să le fie bine și fac.

La noi, când se vorbește despre alternativele eco de încălzire sau auto, apar imediat contestării care strigă; ne-au mărit prețurile la benzină, la gaze și la electricitate ca să ne oblige să cumpărăm instalații solare și mașini din afară!

Merită o incursiune în cotidianul norvegian.

https://paulnegoita.ro/2022/04/03/tara-benzinarie/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu