Bucuria blândeții




                                                         Fericiți cei blânzi, că aceia vor moșteni pământul ( Matei, V, 5)

      Paradoxale cuvintele Mântuitorului! Parcă cei violenți câștigă luptele și își extind teritoriile, iar cei blânzi sunt blestemați să-i suporte?! Aparent așa este, iar lumea de aici e una a aparențelor. Cei duri, cei răi, cei care nu pun preț pe învățătura lui Iisus și fac războaie, cotropesc și răpesc sunt puternici pentru o vreme, dar cei blânzi sunt binecuvântați de Domnul să moștenească pământul. În aceste cuvinte este scrisă o adâncă înțelepciune. Blândețea și bunătatea sunt cu adevărat mai puternice decât caracterul războinic.
O frumoasă istorioară spune că demult, demult, trăia un înțelept, care era grec de neam și care găsea mare bucurie în a fi blând și răbdător și de grabă bine făcător. Prețul cel mai mare îl dădea pe acest fel de a fi, iar celelalte plăceri mult iubite de semeni, precum traiul ales și veșmintele scumpe, nu-l atrăgeau deloc. Pentru felul său de a fi mai toți îl cinsteau, cu excepția unor uscături. Într-una din zile, mergea în pace pe o stradă din Atena. Un tânăr needucat a încercat să-i strice liniștea și a început să-l batjocorească. Ba a mai stârnit și pe câțiva copii necopți la o atitudine similară. Nu-i era plăcută situația atenianului nostru, așa cum nu ar fi nimănui, dar, cu toate acestea mergea tăcut și liniștit, cu pași egali. Insistenți, mici agresori l-au petrecut cu lipsa lor de educație până acasă, însă, înțeleptul nimic nu le-a grăit, nici de bine și nici de rău.
-               -    Cum tu nu răspunzi nimic la câte auzi despre tine? Întreabă unul din grup.
-                -   Nimic – răspunse atenianul – deoarece nimeni nu mi-a cerut să-i răspund la ceva.
Seninul a venit peste mintea acelor suflete și au plecat. Ei chiar nimic nu au întrebat. S-au mulțumit să fie netrebnici. Și poate că aveau destule de aflat de la un înțelept. Au aflat totuși ceva minunat: ce înseamnă blândețea. Au aflat cât de puternică este această armă în lupta cu mizeria și nedreptatea lumii. Oare, din acest comportament blând atenianul a avut de câștigat ori s-a ales doar cu ocara micimii de suflet?! Sigur, a avut. Liniștea!
Imaginați-vă ce s-ar fi întâmplat dacă acest om ar fi fost agresiv, rău de gură, mânios. Totul ar fi degenerat într-un scandal inutil și grav. Așa, tinerii au luat o lecție, iar înțeleptul și-a dobândit dreptul la pace.
      Blândețea este o virtute. Este o caracteristică atât de puternică a sufletului prin care poți stăpâni mai strașnic și îndelungat totul, decât ai face-o cu armate bine înzestrate și scump plătite. Cel blând o duce bine cu toți, necazul nu-l lovește, deoarece nu-și ridică dușmănii. Doar cu nedreptatea nu poate avea pace, dar și pe aceasta o îndepărtează altfel decât cu luptă directă. În sufletul celui blând este mereu liniște, este împăcat cu viața și capabil de fericire adevărată.
Blândețea nu este o stare vegetativă sau de neputință. Este o cale a triumfului, a victoriei. Cel blând învinge pe cel înfuriat prin rușine. Potolește mulțimile prin pace. Vorba lui este ascultată, iar judecat îi este respectată. Astfel, dar blândeții devine lungime de zile, fiindcă îi aduce bucurie, iar bucuria este mai presus decât toate orice avere.
     Cei blânzi, prin pilda vieții lor rămasă în sufletul și mintea urmașilor, chiar moștenesc pământul. Exemplu blândeții desăvârșite este Mântuitorul. S-a mâniat doar pe zarafii care au transformat Templu în neguțătorie, abătându-se astfel de la adevărata credință, însă, în rest, nu a sfătuit pe nimeni să arunce cu piatra sau să scoată sabia, căci nimeni nu este fără de păcat și nici de sabie nu vrea să moară cineva. A fost blând si smerit cu inima, iertător și bun, chiar și atunci când a fost pe nedrept umilit și răstignit. Ce am fi făcut noi dacă cineva ne trata ce pe El? Atunci, aparent, a pierdut lumea prin blândețea cu care a cedat în fața opresiunii fizice. Dar, de fapt a biruit lumea, iar noi astăzi ne închinăm lui Iisus ce blând.
     De atunci, Biblia, Biserica, experiența ne învață să fim blânzi ca porumbeii, că blândețea lucrează răbdarea, iar răbdarea e stâlpul înțelepciunii. Blândețea aduce liniște, iar liniștea limpezește mintea, iar mintea liniștită ocolește necazul, aduce iubire și lungime de zile.
     Cel blând nu va nedreptăți pe altul, iar atunci când el însuși este nedreptățit nu va duce în cârcă necazul și nu-și va face sânge rău. În cele din urmă, mișelul și tâlharul se vor cutremura la întâlnirea privirii lui.
     Așadar, blândețea înalță, întărește, dă forță și este o cale spre moștenirea despre care a vorbit Hristos Domnul în Predica de pe munte. Deci, să fim blânzi!



                                                                                Paul Iulius Negoiță

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu