Ce rost are familia?!



       Pare de prisos să ne reamintim că familia este importantă pentru fiecare dintre noi și totuși nu este. Familia sănătos constituită, naturală, binecuvântată, are dușmanii ei. Trăim din ce în ce mai complicat și mai instabil. Familia înseamnă așezare, dar cine ne dorește liniștiți și așezați? Familia înseamnă echilibru, dar cine ne dorește echilibrați? Familia înseamnă fericire, dar cine ar putea să se preocupe de fericirea noastră mai mult decât noi? Familia însemnă binecuvântare, și toți dorim să fim binecuvântați.
Dezbinarea familiilor creează drame și destine mutilate, afectând mai cu seamă copiii. Statisticile de oriunde sunt grăitoare. Copiii proveniți din familii dezorganizate se luptă cu mul mai multe vicii, trăind frustrări, nesiguranțe și suferințe care-i marchează întreaga viață. De aceea, primul gând al celor care sunt în impas și poartă pe umeri responsabilitatea copiilor este să găsească căi de salvare a celui mai frumos și sincer edificiu. Pentru copii merită totul depășit!
       Familiile în picaj generează boli, nevroze, beție, narcomanie. Este dureros să vezi cum oamenii se ceartă pentru lucruri minore, cum uită bucuria întâlnirii și miracolul dragostei care i-a unit. Oricât de grea ar fi viața, ea nu devine mai ușoară atunci când oamenii nu se înțeleg. Nemulțumirile vieții produc efecte de ne admis în familie. În loc să crească forța luptei și unitatea, apare iritabilitatea și tendința răzbunării pe cel de lângă tine, care nu are nicio vină. În același timp, susținerea reciprocă a soților este vitală. Copiii vor învăța să facă asemenea. Luptele intestine pe forme de supremație în cadrul familiei sunt o nerozie. Șubrezesc fundația unei vieți care poate da rod dulce.
      De ce o familie primește binecuvântare religioasă prin taina cununiei? Ajutorul lui Dumnezeu este nu poate fi substituit în viața unei familii. Doar pășind înaintea lui Dumnezeu și iubindu-se unul pe altul doi soți pot să devină unul singur.
      Sfântul Apostol Pavel compară legătura dintre doi soți cu aceea dintre Hristos și Biserică, iar Sfântul Clement al Alexandrei numește familia casa Domnului.
     Sfântul Ioan Gură de Aur, în tonalitate similară, o numește mica biserică, iar Sfântul Teofan Zăvorâtul scrie că o familie își rânduiește bunăstarea exterioară pentru cea lăuntrică.
     Sunt și alte multe argumente care vin în sprijinul legăturii sacre dintre soț și soție, din cadrul familie. Nu trebuie uitat însă că fără o legătură curată și frumoasă, în răbdare, îngăduință și iertare, cu ajutor și susținere reciprocă, omul merge prin umbre și chin. Nu este de ajuns zilei răutatea ei ca să mai existe neînțelegeri și suferințe în locul care trebuie să fie cel mai cald, familia?!
      De aceea, copiii crescuți în familii sănătoase vor respira aerul bucuriei și, la rândul lor vor construi un mediu asemănător celui în care au fost educați. De aceea familia va rezista, indiferent cât de dure ar fi loviturile unei societăți care, din ce în ce mai des, încearcă să experimenteze pe seama fericirii, păcii și bucuriei noastre și a copiilor noștri.


                                                                                               Paul Iulius Negoiță

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu