De ce nu este obligatoriu Bacalaureatul în învățământul sanitar?

 


La prezentarea ofertei educaționale a Școlii Sanitare din cadrul Colegiului Nicolae Paulescu am tot citit mesaje de uimire despre faptul că sunt primiți cei fără Bacalaureat. Da, pot frecventa școala absolvenți de liceu care, din diferite motive, nu au diplomă de bacalaureat. Cunosc persoane care nu pentru că-s proști nu au luat Bacalaureatul, ci pentru că au fost în licee sau clase slabe, ori au fost repartizați la profiluri pentru care nu erau pregătiți la clasa a VII -a.

După ce încep studiile la școală nimeni, dar absolut nimeni nu e interesat dacă cineva are Bacalaureat dat sau nu. Pur și simplu lipsa acestui examen nu se simte pentru că Școala Sanitară este o școală tehnică, unde deprinzi o meserie și-și formezi o conduită.

Desigur, cine are Bacalaureatul este de admirat. Arte mai multe oportunități spre mediul universitar, deși, din punctul meu de vedere, e bine să știi o meserie, iar Școala Sanitară te învață o meserie, o meserie mereu căutată.

Surprinderea mea vine și din faptul că am ajuns o țară condusă de analfabeți cu Bacalaureat și studii multe și nu ne revoltă când îi vedem în locuri în care chiar ar trebuie să ne reprezinte elite, dar suntem de-a dreptul uimiți că o persoană dorește să urmeze o meserie și ar trebuie să i se ceară studii înalte.

La Școala Sanitară am avut absolvenți de două facultăți care și-au găsit drumul abia după ce au urmat cursuri la care nu era nevoie nici măcar de Bacalaureat. Evident, experiența universitară i-a ajutat, însă nu respectivele studii.

Pentru mine este inadmisibil să ajungă la conducerea țării oameni inculți, pentru că ei vor trage după ei doar asemenea personaje, distrugând statul.

O meserie însă e bine să învețe oricine, fără a le cere să îndeplinească condiții irelevante.

La Școala Sanitară, atâta vreme cât legea permite, sunt bine primiți toți cei care-și doresc. Nu facem ierarhii valorice după un sistem de susținere a Bacalaureatului irelevant pentru cei care vor să devină asistenți medicali.

Am avut elevi buni, care au carieră bună, fără să știm măcar dacă au luat sau nu Bacalaureatul.

Datoria noastră este să-i formăm, nu să le inventăm piedici, mai ales că avem atâta nevoie de asistenți medicali. Fără ei suntem o societate în mare criză!

Paul Negoiță

https://paulnegoita.ro/2022/08/01/de-ce-nu-are-relevanta-bacalaureatul-in-invatamantul-sanitar/

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu