Breaking news: Ghiță și Gâdea la Otopeni





Credeați că doar la marile televiziuni aveți parte de urgentul breaking news? Fals! Avem și noi în Cronica de Joi. Spre exemplu, deunăzi am intrat în țară pe la Otopeni. După un drum printre avioane, făcut cu ușile autobuzului deschise, am ajuns la frontieră. Așteptam împreună cu mulți romani întorși în țară verificarea documentelor. Coada era mare, dar nu a deranjat pe nimeni. La noi e cutumiar statul la coadă. Vameșii amabili, chiar foarte amabili. În partea stângă, în zona de acces pentru cei ce dețin pașaport diplomatic, defilau Ghiță și cu Gâdea. Rulau pe un ecran tv, în văzul întregii adunări. De sonor nu beneficiau decât ocupanții încăperii. Dar, prind deducție logică,  cred că spuneau lucruri profunde, că prea erau încruntați și gesticulau cei doi mari lideri de opinie. Cu fruntea plină de șanțuri, Gâdea avea o mimică amestecată, când persuasiv-languroasă, când lovită de cruntă seriozitate. Ghiță avea și el…fața lui. Cei doi ocupanți ai biroului îi țineau destul de atent sub supraveghere. Adevărat, atenția era distribuită. Cam inegal, e drept, interesul funcționarilor fiind alocat în proporție de 80% celor doi valoroși formatori de opinii. Vameșii țineau cont, probabil, de numărul voturilor – ca tot este la modă justificarea. Dar 20% din atenție aparținea totuși cetățeanului care stătea la coadă și nu avea voturi în spate.
Am scos telefonul să fac o fotografiei hilarei primiri în țară. Afișul care îmi interzicea să fac poze trona suveran. Evident, nu puteam încălca legea și am așezat, cuminte, în buzunar telefonul. Nu puteam atenta la siguranța națională deținând poza.
 Neplăcerea de a fi primit în țară de chipurile lui Ghiță și Gâdea mi-a lăsat un gust amar. Adevărat, nu am văzut semne care ar fi interzis prezența televizorului în încăpere, dar parcă e cam mult. Sunt sigur că cei doi funcționari vamali nu stăteau cu televizorul deschis să-l captureze pe Ghiță. E un obicei prezent în multe instituții de stat, ca funcționarii să și petreacă, prin intermediul televizorului, mai mult timp cu cei care-i păcălesc, decât cu cei care-i plătesc. Se mai tratează lucrătorul de toropeală, se mai înviorează…dar nu smintește  pe nimeni.  La vamă, totuși, să stai în cabină cu asemenea personaje… să nu tragi nici măcar perdeaua…să nu-ți fie teamă că o va lua la sănătoasa cel sosit văzând în lumea cui trebuie să se întoarcă…oare merge?
Cu prima ocazie când ajungeți în țară, vă rog să vedeți măcar dacă au schimbat postul. Poate primirea pe ecran va fi făcută de mima unor personaje mai drăguțe. Cele două figuri, care erau completate în imagini de o altă față cu năduf, Ciuvică, când le vezi în vamă îți dau impresia că ai intrat în țară prin Las Fierbinți sau Socola, nu prin Otopeni. Oare nu ar trebui o procedură de folosire a telecomenzii în …interes de serviciu? Ar fi scutiți de chinul la care se supun de bună-voie funcționarii de acolo. Stau cu un ochi la făină și unul la slănină, cu urechile cât ale lupului din Scufița Roșie, încercând să nu piardă nimic din știrile mereu reîncălzite, de la posturile responsabile cu spălarea creierelor.
Ar fi fost minunat ca pe ecran să ruleze imagini cu frumusețile țării, cu istoria și tradițiile noastre, iar vameșii să fie destinși, scoși de sub efectul narcotic al tocătorilor de timp și nervi ai românilor. În casa lui fiecare face ce vrea. Dacă adoră cineva să-l țină în dormitor seară de seară pe Gâdea sau Ghiță  are tot dreptul, deși, e păcat de timpul irosit și de toxinele inhalate. Dar, totuși, acolo unde cineva servește patria acești domni nu au ce căuta.  Trebuie respectată igiena la locul de muncă.
                                                                                             Make Romania normal again!

                                                                                        
                                                                                             Paul Iulius Negoiță

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu