Unii protestează, ceilalți huiduie

     
     
Adăugați o legendă


     România ultimilor decenii pare o ţară care a trecut de la extazul anilor 1998 - 1990 la o stare de agonie perpetua. Am crezut cu toţii atunci că am dobândit libertatea supremă deoarece putem spune ce vrem şi cui vrem. Dacă până atunci umorul practicat în familie, „bârfa” politică exersată timid, precaut şi adesea, cu remuşcări, în cercuri înguste, erau singurele forme de manifestare a ati­tu­di­nii noastre cetăţeneşti. După eve­ni­men­te­le din 89 românii au simţit că au dobândit libertatea totală a cuvântului. Gâlceava de canapea şi cea de studio au devenit forme de exprimare a libertăţii. Nu au înţeles că libertatea nu este lipsă de respect, nu constă în huiduirea diverselor per­so­na­lităţi politice, nu admite manifestări fără autocenzură.
     Citeam într-una din zile că pre­şe­din­tele Iohannis ar fi dat ordin celor care-i asigură paza să aibă grijă să nu fie huiduit. Că a dat, că nu a dat, nu ştiu. Ce ştiu însă: este inadmisibil să fii cetăţean cinstit şi educat şi să ai un asemenea comportament. Ai soluţii democratice să schimbi orice politician. Ai posibilitatea să faci manifestaţii de protest, să afirmi public şi coerent ce nu-ţi place, să votezi orice schimbare, dar să dai cu huo ca birjarul nu este libertate de expresie, ci mitocănie.
     Tot în articolul respectiv se spu­nea că niciun preşedinte nu ar fi cerut până acum aşa ceva serviciului de pro­tecţie şi pază. Această afirmaţie o cred! Păi puteau să o facă!?  Nu puteau. Nu-şi înţelegeau demnitatea prezidenţială ast­fel. Veneau din medii în care practica de a plăti huiduitorii de profesie este cu­rentă. Este o mare mândrie pentru un şef de organizaţie că a pus câţiva turmentaţi să facă gălăgie.
     Totul a plecat de la democraţia originală a lui Iliescu. De aici s-au creat mineriadele locale, de aici au apărut ati­tudini precum mândria buzoienilor că l-au bătut cu ouă şi găini pe Ion Raţiu. Ce nelegiuire. Câtă mârlănie orchestrată de slugoii lui Iliescu de la Buzău.

Nu pot să uit imaginile de la Alba Iulia desfăşurate cu ocazia Zilei Na­ţio­na­le a României, în anii 90.      O mare de oa­meni huiduia fără să înţeleagă de ce discursul lui Corneliu Coposu. Seniorul şi-a citit imperturbabil cuvântul în timp ce Iliescu şi educatul Roman se hlizeau vinovați. Ce o fi fost în sufletul lui Corneliu Coposu? Admirabilă atitudine. Este un model de răbdare şi iertare. Au trecut totuşi mai bine de 25 de ani. Ar fi normal să înţelegem că democraţia pre­su­pune respect, chiar dacă încă politica este apanajul mârlanilor. Dar poate că este mai bine să uită în tăcere trecutul. Să ieşim din penibil. Avem mecanisme democratice de exprimare. Să le folosim. E timpul să dispară România lui Huo, a caftangiilor şi istericilor.

                                                                             *
    Textul este scris mai de mult. Diferența între ați apăra dreptul și ați ridica poalele s-a văzut cel mai bine în ultimul timp. Două lumi total diferite. O lume creativă și lucidă, una buimacă și robită. O lume venită pe picioarele ei, alta deportată la Cotroceni de pe roțile obligațiilor. O lume liberă și altruistă, alta motivată de stipendii. O lume a gălăgiei instinctive, o alta a educației verbale. În fapt o lume și o ne-lume.

                                                                                                             Paul Negoiță

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu