Cum înțeleg politicienii reforma în învățământ?

   

     Una dintre obsesiile fiecărei guvernări este sistemul de învățământ. Spun obsesii și nu preocupări bine intenționate, deoarece grijile guvernanților nu sunt de a îmbunătăți oferta educațională, de a reașeza curricula, de a ajuta elevul să înțeleagă viața și societatea. Preocuparea arzătoare are o singură direcție: posturile de inspectori și directori. Cam în zona aceasta se cantonează marile realizări de reformă în învățământ. De ce? Pentru că politicienii, mai cu școală, mai fără școală, vad în sistemul de învățământ o ancila politica, un domeniu prin care se poate face propagandă politică. La fiecare schimbare de putere inspectorii generali sunt primii schimbați. Dacă au concurs sunt amenințați individual sau se schimbă numele instituției - iar adăugarea unei particule în plus la denumire îi năucește și nu mai știu unde să meargă la serviciu...deci trebuie demiși.
     Evident, asemenea abuzuri sunt contestate în instanță și statul este bun de plată. Plătește statul, plătim noi toți, dar cine dă ordinul de demitere nu plătește. Îmi amintesc că, prin 2010, ocupam un asemenea post prin concurs și, noaptea, - că la PSD nopțile sunt totul - a sosit prin fax un ordin de ministru de demitere, evident fără o justificare. Faxul din acea noapte  a funcționat pe la toate județele. Mulți dintre cei afectați au mers în instanță și au câștigat. Statul le-a plătit bani frumoși. Doamna Ecaterina Andronescu, cea care a semnat ordinele în calitate de ministru, nu a plătit nimic, deși, corect era ca statul să recupereze prejudiciul de la persoana care a emis un act administrativ incorect. De ce să plătească poporul pohtele numirilor politice? Să plătească că de aceea a votat...ar zice unii.
      Cum a plătit poporul? Bine! A plătit dublu, deoarece până la sfârșitul mandatului a fost plătit demisionarul, deoarece s-au aplicat hotărârile judecătorești și, în același timp, a fost plătit și omul partidului. Făcând o mică analogie mă tot întreb....așa cum în dosarul Gloria consilierii locali de la Buzău  sunt chemați la DNA pentru a motiva de ce au fost slugi politice și au votat împotriva recuperării prejudiciului adus statului de fostul primar prin actele sale administrative, în cazul învățământului de ce nu plătesc cei care își asumă lucruri după tiparul Andronescu sau celebrul Iordache?
     Din păcate, politicienii vor să folosească sistemul de învățământ doar ca pe o masă de manevră politică. De aceea mor de dragul reformelor, reforme care se limitează la satisfacerea obligațiilor unor lideri județeni care vor să-și numească oamenii la Inspectoratul Școlar sau ale unor primari care-și vor lacheii directori prin orașe și sate. Atâta tot și nimic mai mult. Aceasta este reforma sistemului făcută cu mâini colorate de partid. Tare mult mai beneficiază elevii și părinții, care, indirect, prin impozite și taxe plătesc școală. Un joc penibil și murdar, care afectează domeniul prioritar al societății noastre.
    Dar dacă lucrurile s-ar opri doar la anumite numiri pe post, fie ele și venite și de la partid, nu ar fi afectat integral totul. Numai că după schimbare numiții sunt trimiși să presteze, sunt puși să execute ordine politice. Au fost numiți și, pe lângă participarea la toate acțiunile de propagandă ale partidului, pe lângă plata unei sume lunare către partid, sunt puși să facă și nefăcute. De ce? Păi de ce au fost puși? Să ajute partidul să fie triumfător prin orice mijloace!
      Cum? Prin promovarea cu orice preț a intereselor de tot neamul.
      Îmi amintesc că a venit la mine un primar și m-a rugat - așa cum știe un primar să roage, adică cu aroganța omului unic în univers - să-i dau decizie de numire unui cadru didactic. Exista o procedură și o metodologie de mișcare a personalului didactic și nu înțelegeam cu ce pot fi de folos acolo unde legea era suficient de clară. Impresionat însă de statura politică a marelui om și de faptul că reușise, în vremea ultimului mandat, sa termine și liceul la seral - deci avea proaspete în minte cele școlare - l-am invitat pe inspectorul de personal să vină cu documentele pentru a verifica dacă s-a făcut ceva greșit la numirea care rezultase în urma concursului de titularizare. A venit...și mi-am pus mâinile în cap atunci când am văzut documentele. Sucă al domnului primar luase 3 la titularizare. Cel care ocupase postul în localitatea respectivă obținuse nota 9. Ce dorea primarul? Să-l dăm la o parte pe cel cu 9 pentru cel cu 3. De ce? Pentru că.... a fost cu mine în campanie și e băiat bun și că e Robert al nostru! Fără cuvinte....
     Îmi venea în minte o povestioară poznașă din vremea lui Ceaușescu, în care se spunea că, la un moment dat, un fost coleg de școală al tovarășului, din Scornicești, împins de soție, a plecat la București să ceară un post bun. Tovarășul, melancolic, a început să oferteze:
- Uite, te pun ministru la Agricultură!
- Nu, tovarășe este prea mult pentru mine!
- Atunci te pun director la uzina 23 August...
- Nu, tovarășe, e mult, răspunse colegul.
- Atunci, îl promovez pe tovarășul prim-secretar de la noi de la Olt și te pun în locul lui.
-...tot mult este pentru mine tovarășe....
- Atunci unde vrei să te numesc?!
- Tovarășe, dacă ați putea să mă numiți profesor la școală la noi în sat ...nu ar mai fi așa mult pentru mine...aș fi mulțu....
- Ei tovarășe...pentru tine nu o fi mult, dar pentru mine este - ar fi răspuns Ceaușescu.
- Dar de ce tovarășe Nicolae?
- Ca să fii profesor trebuie să știi carte!
Ei, se pare că pentru primarul nostru nu era mult. Ce conta că erau dați elevii pe mâna unui personaj de nota 3!? Avea voturi în spate și avea drepturi. Era primar și putea cere orice! Așa înțelegea reforma.
     De aceea nu cred în reformele politice din învățământ. Nu sunt rezultatul cercetărilor, sunt obiectul negocierilor politice. Nimic nu se schimbă fundamental. Dovada o aveam. Nu e greu să constați paralelismul dintre școală și viață.
     Cât despre reforma structurală...îmi aduc aminte cum doamna Andronescu a desființat școlile profesionale și... îmi este de ajuns...
     De curriculum ce să mai vorbim. La imaginea pe care și-a creat-o Guvernul, prin propriile gafe, te aștepți la cine știe ce inepții. Așa încât o reformă a învățământului care să întoarcă iarăși totul cu susul în jos, să creeze impredictibiltate și stres suplimentar profesorilor și elevilor este o prostie.
Iar dacă speră ca prin această reformă mesajul disciplinelor să fie altul... se înșeală. În mintea unor politicieni, precum primarul de care aminteam, te trezești că și-ar dori la literatura să se studieze din clasici precum Vanghele - cel care garanta pentru candidata la Senat Ecaterina Andronescu - sau din opera pedantă Codul Zabaccian,. La matematică să se înlocuiască teorema lui Pitagora cu cea a lui Dragnea de numărare eficace a voturilor. La biologie să studieze cum poți să te naști direct alegător bătrân...La fizică să aplice teoria relativității concursurilor școlare. La chimie să se renunțe și să se învețe alchimie sau chiar vrăjitorie - că oamenii politici sunt superstițioși și fug la vrăjitoare să le ghicească dacă au sau nu parte de DNA, așa cum, de exemplu, reieșea din convorbirile telefonice ale unui politician de pe la noi. La limbi străine să înveți să dialoghezi pe teme gen Soroș sau companiile multinaționale. La sport să facă antrenamente pentru mitinguri sau turnee cu tema fuga de răspundere prin dezincriminarea abuzului în serviciu. La cultură civică să învețe copii ce reacții să aibă când se dau ordonanțe noaptea. La educație antreprenorială să studieze cum soate deveni asistat social util la vot. La istorie să nu înveți nimic sau doar câte ceva despre liftele străine care ne conduc din interior și ne sugrumă din afară...și tot așa...
     Pentru ca o reformă să fie reformă trebuie să fie făcută de oameni serioși și responsabili. Din ceea ce văd că se întâmplă pe scena publică exact de aceste calități ducem lipsă. Deja primele măsuri de relativizare a valorilor din sistem s-au luat urgent și au vizat...funcțiile de directori...Vrem oare o reformă care să continue tot așa? Dacă până acum toți priveam inerți pare-se că societatea nu mai inhalează noxele puterii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu