Doar la Buzău faci off - road urban și semiurban!

 Fără îndoială, buzoienii trăiesc în epoca excepționalului, cel puțin atunci când deschid presa locală. Crunt este când îți alungi privirea de pe ecran și vezi realitatea. Dacă te-ai plimbat puțin prin țară și prin lume, se  împăienjenesc ochii în fața adevărului și nimic nu este mai adevărat, decât faptul că în Buzău se intră din ce în ce mai greu, infrastructura fiind la pământ.

Toți buzoienii au buzunarele apăsate de impozite locale, dar podul caselor plin cu povești cu centuri ocolitoare, poduri, trotuare și asfalt. Recitite din 4 în 4 ani, sună frumos. Când se termină luna poveștilor de campanie, buzoianul revine pe pământ și continuă să scoată vrute și nevrute din cuget, blocat în traficul de peste râul Buzău; sau să bage bani în planetare, pivoți și amortizoare, de parcă sunt acțiuni la bursă.

Centură ioc. Nu știu dacă motivul este încurcarea interesului financiar al lui Ciolacu, cu benzinăria de la pod sau ce interese mai are mai jos de pod; sau doar atât s-a putut?!

Breteaua care trebuia să lege zona de la Sala Sporturilor, nici atât. A luat Ceaușescu planul cu el și ține autoritățile legate.

Alt pod peste apa Buzăului – în afara celui făcut de nemți și a celui făcut de comuniști -, nici vorbă. Și dacă ar fi, unde s-ar mufa, la cum sunt acum gândite treburile urbei.

Podul de la Vadu-Pașii? E încă la va fi. Dar bine că va fi, pentru că e mare nenorocire ce se petrece acum la podul de la Mărăcineni. Câte mandate a salvat acest pod până a ajuns să capete formă… nici nu mai au buzoienii degete să-numere.  Din păcate podul de la Vadu Pașii nu va absorbi decât o mică parte din trafic.

Podul viitoarei autostrăzi? Va fi, dar ce treabă are cu Buzăul. Autostrada va fi un drum de mare viteză și  nu va face dreptate buzoienilor care au construit replici reușite, de oraș, în satele pe lângă Buzău. Va lua din traficul greu, ceea ce va fi bine. Dar va lua și din importanța orașului, pentru cei care tranzitează regiunea. De câte ori ați trecut pe lângă un oraș pe autostradă și v-ați abătut, fără să vi se pară incomod? E posibil ca autostrada mai mult să ia, decât să dea orașului. Nu prea sunt argumente ca turistul sau grăbitul să apese pe frâne în dreptul orașului și apoi să se lovească de o infrastructură rudimentară.

Totuși, buzoienii au o șansă. Drumul pe tuburi. Prin praf gros, peste pietre care sar în toate direcțiile, buzoianul care lucrează în Buzău poate traversa râul Buzău, fără să stea la cozi imense.

Dacă ține geamul închis la mașină și nu este prea pretențios în ceea ce privește peisajul, trece repede. Câțiva kilometri și gata. Izbândă. Scapă de nevroza cozii de la Podul Mărăcineni.

Și uite așa, buzoianul are ceea ce nimeni nu mai are. Pistă de off road urban și semiurban. Să mai zică cineva că nu suntem noi fruncea mapamondului sau să mai cânte cineva…cât e Buzăul de mare, n-are drumuri mergătoare …și să nu merite apostrofarea grosieră a autorităților.

Avertizare: când vedeți că plouă, luați-o tot pe la Mărăcineni. Buzăul e năvalnic.

PS: Îmi cer scuze pentru calitatea fotografiei. Este făcută din mers. Nu poți opri pentru că se merge bară la bară.

sursa: paulnegoita.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu