Clipe rapsodiate în mov




     În vreme ce întreaga scenă publică este ocupată de fel de fel de știri de „senzație”, există Buzăul boem, Buzăul sensibil, Buzăul frumos. Ce se întâmplă în acest Buzău? Oficianți ai cultului frumosului și ai sensibilității creează și, în intervale mai lungi sau mai scurte de timp, bucură publicul cu munca și cultura lor,  prezentându-și lucrările. Un asemenea eveniment va avea loc în ziua de 12 mai, iar protagonistul este Ramona Müller.
     Ramona Müller lansează două cărți de poezie, ambele apărute în condiții grafice deosebite la Editura Semne. Prima, intitulat Omega femina”, este un volum de autor, cea de a doua, intitulată Rapsodie în mov, Rhapsodie în Violett” este o lucrare la care participă, alături de , cu creațiile lor poetice Ion Țoanță și Renate Müller cartea fiind totodată o lucrare bilingvă, poeziile fiind redate atât în română cât și în germană. Ambele volume sunt prefațate inspirat și cald de  Ioan Țoanță – scriitor și domnia sa. Caseta editorială redă numele celor implicați - o echipă - demonstrând că editarea unui volum este un act de suflet, nu doar o întreprindere tipografică cu ISBN. 
     Așadar, un eveniment ce se anunță a fi un act de cultură veritabil, mai ales că la lansare va beneficia de prezența și prezentarea avizată a criticului literar Daniel Cristea-Enache, directorul de imagine al Uniunii Scriitorilor, o personalitate marcantă a învățământului universitar și a literaturii contemporane. Domnia sa ne face onoarea de a fi pentru a doua oară la Buzău, după ce a participat la o altă dublă lansare a îndrăgitei poete Gina Zaharia.
     Deci, vom avea o întâlnire în vers, un prilej să pătrundem în universul poetic, dar și sufletesc al Ramonei Müller.  Autoarea are un vers tonic, o organizare interesantă a textelor, sincerități bine arcuite în metafore, un lavaj inițial și o reconstrucție a destinului unor cuvinte care în limbaj cotidian nu mai spun nimic. Sub penelul Ramonei – căci așa m-a rugat să-i spun atunci când mi-a dăruit cele două volume – cuvintele devin docile. Limbajul nu este criptat și nici abstract. Este viu, te însoțește, are forme anatomice concrete: „Cuvintele / s-au ridicat / în capul oaselor / bandajate între paragrafe, /pășesc sprijinite pe cârjele virgulelor / pe coridoare părăsite / de frază.” (Trauma cuvintelor neîntâmplate), dar și dulceață metaforică în exprimări precum: „corneea cerului își dilată pupila”, „zorii dantelați croșetează vise”, „pomeții cerului / își prind / surâsul cu luceferi”, „obrajii refugiați în cuiburile mărturisirii”, ori „cerul tricotează amurgul”.Omega femina” are o construcție poetică vie, uneori versul este în acțiune, potolindu-se cald în metafore.
     Volumul „Rapsodie în mov”  are mai multă culoare. Lentila prin care au fost redactate versurile are inflexiuni coloristice dominate de mov. Privind autoarea și versul, pare a fi o unitate de imagine, sau, poate chiar o prismă prin care este focalizată și vocalizată viața, cu toate bucuriile și ispitele ei. Cu o ispită m-am confrunta și eu lecturând poeziile în limba română și trăgând cu ochiul pe pagina opusă: Cum or fi sunând în limba lui Goethe? Cat miez metaforic a rezistat actului de percolare lingvistică? Probabil voi rămâne doar cu ispita…
Deci, e momentul să ne bucurăm de literatură, de o sărbătoare adevărată, care mai salvează ceva din ambianța socială a unui oraș în care cultura este înțeleasă de multe ori prin mirosul de mici și glasurile de mitici.

     Las pe seama criticilor de profesie scriitura Ramonei Müller în voia poftei de poezie textele sale! Felicitări Ramona Müller  pentru ceea ce scrii și pentru cum scrii!

Paul Negoiță

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu