Patriarhul Văii Slănicului


      Una dintre cele mai frumoase zone ale Buzăului este Valea Slănicului. Un peisaj plin de farmec curge pe lângă apele sărate ale Slănicului, indicând direcția de mers. Oamenii au mers împotriva cursului apei timp de secole, iar acum, odată cu instinctul de urbanizare merg spre Buzău, trăgând odată cu ei vremurile. Piramida demografică și-a modificat baza.  Au coborât din inima pădurilor și s-au apropiat de Buzău. Semnele depopulării se văd pe fața fiecărei localități, fie că e vorba de Cernătești, Beceni, Vintilă Vodă…Dar, așa cum rostește Sfânta Scriptură este o vreme pentru toate.          Altă dată pe această vale treceau pași de Domn spre cetatea Mendicului, din care se mai văd firave urme pe buza unei râpe la baza căreia Slanicul sapă încet, dar constant.
Pr. Nicolae Diamandescu
     Pe aceste meleaguri au trăit și trăiesc oameni care s-au luat la întrecere cu vechimea așezărilor. Un exemplu frumos este părintele Nicolae Diamandescu, un adevărat patriarh al locurilor, trecut la cle veșnice în urmă cu câteva zile, la vârsta de 101 ani. Impresionată vârstă, dar și mai inpresionată personalitate. Peste 100 de ani de istorie personală, ani împletiți cu ai Văii.
      Părintele Nicolae este fiu al locurilor. S-a născut în Comuna Cărpiniștea  de altă dată – astăzi sat în cadrul Comunei Beceni, în iulie 1916. După 100 de ani își reîntâlnește tatăl, tânăr așa cum a plecat din lumea de aici direct de pe frontul de luptă al primului război mondial.
      Părintele și-a bucurat mama, Elena, cu un parcurs școlar frumos, încheiat cu obținerea licenței în Teologie și și-a înnobilat familia cu preocupări frumoase, atât la Seminarul Teologic Buzău, unde între anii 1937-1942 a fost pedagog și mai ales în Parohia Cărpiniștea, unde timp de 48 de ani ( 1946 – 1994) a fost preot paroh, după ce a coborât dealurile de la Coca Antimirești unde a slujit  între anii 1942 – 1946.
      Vârsta patriarhală la care a ajuns contribuie împreună cu respectul de care s-a bucurat pe Valea Slă nicului Părintele Nicolae, care din anul 1948 și până la desființare a fost protopop al Raionului Beceni. Așadar, la el acasă, părintele a reușit să se realizeze, ba, mai mult decât atât, a lăsat lumina faptelor și vieții sale. Un mesaj de condoleanță la clipa de despărțire a sunat astfel: Părintele Nicolae a fost patriarhul care timp de aproape 100 de ani a dat fiecăruia un cuvânt de îmbărbătare, o povață în clipe grele. A fost un exemplu pentru felul în care și-a gospodărit casa și pământul. A încreștinat generații întregi. Se duce la Domnul c cugetul curat, împăcat sufletește pentru că și-a dus la bun sfârșit misiunea pe acest pământ.
       Părintele Iulian Negoiță, care l-a cunoscut îndeaproape în vremea cât a slujit la Beceni, a apreciat astfel viața și personalitatea Părintelui Nicolae Diamandescu: Părintele era un om foarte cumpătat. Avea ordine deplină în suflet și în activități. Era harnic și gospodar. Pentru mine a fost un model de slujitor și am încercat să-i urmez exemplu. Drumul de acasă la Biserică îl făcea pe jos. Îndrăgea parohia și refuza orice formă de transport care i-ar fi îngrădit întâlnirea cu enoriașii lui. Când șoferul de autobuz îl invita să-i scurteze drumul refuza. Era un bun cancelar și un îndrumător cald al preoților tineri. Distincția, înțelepciunea, ținuta impecabilă și corectitudinea erau normalități ale firii sale. Lasă în urmă amintiri frumoase și mare cinste copiilor săi Eugenia și Lucian.
Așadar, după un secol Patriarhul Văii Slănicului și-a luat rămas bun și a plecat în lumea veșniciei.           Rămân amintirile, mărturiile celor care l-au cunoscut și documentele care atestă o trecere frumoasă prin lume.


                                                                                                    Paul Iulius Negoiță

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu