Forma bisericii



      Potrivit tradiției și rânduielilor apostolice, forma bisericii a fost de corabie. O arhitectură practică și simbolică, în egală măsură.
Treptat, după ce creștinismul a devenit religie licită, în vremea lui Constantin cel Mare, bisericile au început să fie ridicate în formă de cruce.
      Forma bisericii nu este doar rezultatul unor calcule de ordin practic, deși, fără îndoială, acest aspect este important, mai ales când sunt aglomerate. Există o simbolistică sfântă a modului în care zidurile bisericilor au fost desenate de oameni. Biserica se asemănă cu salvatoare corabie a lui Noe, în vremea căruia          Domnul a adus pedeapsă peste un popor care devenise păcătos și rău. Crucea reprezintă, de asemenea, calapodul bisericilor pentru a ne aminti mereu de jertfa de pe Golgota, unde sângele nevinovat al Domnului a întemeiat primul Altar, a întemeiat biserica nevăzută din dragoste: Căci așa a iubit Dumnezeu lumea, încânt L-a dat pe fiul lui să se jertfească pentru ea, iar Pavel, apostolul neamurilor le spune efesenilor ( Efeseni, V. 25-26): așa a iubit Hristos biserica, încât s-a dat pe sine, pentru ca să o sfințească în cuvânt, după ce a curățit-o prin baia botezului.
     Înfățișarea sub formă de cruce a bisericii ne mai arată că viața și tăria bisericii stă în jertfa pe cruce a Domnului, care cu mâinile deschise a îmbrățișat întreaga lume, dând universalitate învățăturii sale. Crucea are patru capete, are patru puncte cardinale, ale sub ocrotirea ei întreaga lume.
Tot spre simbolistica universalității, a întregului ne duce cu gândul și o construcție bisericească în formă de cerc, concepție arhitectonică întâlnită mai rar, dar totuși prezentă.
     Sigur, sub aspectul detaliilor, există stiluri diferite și abordări uneori atipice ale aspectului bisericii, însă forma, amprenta la sol a locașului de cult se înscrie întotdeauna pe linia bimilenarei noastre tradiții creștine.
     Deci, biserica este corabia noastră de salvare, crucea cea ocrotitoare și plinirea așteptărilor noastre.


                                                                                                 Paul Iulius Negoiță

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu