Dați lui Roberțel postul, că-i al nostru!

 


Robețel luase 3 la titularizare. Cel care ocupa postul luat în ședința publică de la Inspectoratul Școlar Județean obținuse 9.30, dacă-mi aduc bine aminte. Și-a luat omul postul și s-a dus la școală, în sat la el. Când a văzut primarul, a luat foc. Cum, unul care-i fusese potrivnic în campania electorală să predea la școală unde este el primar?!  S-a înființat rapid la Inspectorat, dar nu înainte să sune șeful filialei de partid, să-i anunțe venirea și să ceară imperativ rezolvarea doleanței primarului, pentru că are nevoie de să mi iasă deputat o dată. Cu ce credeți că se ocupă un președinte de filială de partid?! Cu problemele județului, cu făcutul legilor drepte?!

Așa cum spuneam, a venit primarul și a dat buzna în birou. Era de-a dreptul revoltat cum și-au permis cei din Inspectoratul Școlar să-i dea numirea unuia care făcuse campanie împotriva lui.

Speță grea! Pentru laureatul cu 9.30, se putea rezolva problema prin aducere mai aproape de casă. Dar aici candidatul era chiar din comună și nu voia nici în ruptul capului să plece la oraș sau în altă parte. Și pentru ca viața celor care decid să fie un infern, primarul nu doar că nu-l voia pe contestatarul din campanie, dar avea și propunere de învățător pentru satul lui: Roberțel care luase 3 la titularizare. Da, nici măcar 5 cât să poată prinde un post oriunde nu reușise să obțină. Ei bine, cu toate acestea primarul îl voia fiindcă îi lipise afișe în campania electorală.

A zburat primarul pe ușă, efectiv a zburat. E drept că nici celui ce l-a …decolat nu i-a fost bine, dar un asemenea primar trebuia zburat.

Acesta a fost un caz, dar cazul este tipic și descrie cu ce se ocupă în general conducerea Inspectoratelor Școlare, instituție, de altfel parazitară, care mai mult încurcă financiar și operațional sistemul educativ.

Șefii de partid au interese pecuniare și își numesc oameni în funcții cheie. Inspectoratul Școlar nu este printre ele. Îmi este greu să cred că își permite cineva să dea o șpagă suficientă unui lider de partid, pentru ca acestea să fie mulțumit. Nu sunt totuși posturi în zona medicală sau în alte instituții, unde se vorbește de sume halucinante.

Cu toate acestea, inspectorii generali sunt schimbați primii, pentru că politicienii văd o masă de manevră electorală în sistemul de învățământ. Sunt multe posturi și cei numiți prin influențe de la partid pot fi activați când vine momentul electoral. Sunt sclaveți, cum se exprimă liderii în argou.

Numirile de directori ca răsplată pentru sprijin electoral și numirile pe posturile libere de profesori sunt principalele argumente pentru care politicienii sunt interesați de conducerea inspectoratelor școlare. Și cum politicienii sunt din ce în ce mai slab pregătiți, numirile se fac tot mai mult după chipul lor. Ceaușescu nu ar fi bătut cu pumnul în masă pentru Roberțel, dar un primar cu câteva sute de case în subordine …poate, că e votat de popor. E votat și își permitea să alunge pe oricine nu-i era pe plac și să ceară angajarea oricui. Vai de norocul tinerilor de azi!

Zice-se că pe vremea lui Ceaușescu, un fost coleg se școală l-a vizita și a cerut o funcție. Nicolae i-a oferit post de ministru, l-a refuzat. I-a dat post de director la Uzinele 23 August, l-a refuzat. A vrut să-l pună prim-secretar la Olt…l-a refuzat. Cu răbdarea la limită l-a întrebat totuși ce vrea. Colegul i-a răspuns: un post de profesor la noi în sat, tovarășe! Asta nu pot! i-a răspuns tovarășul. Pentru asta trebuie să știi carte!

În fine, idei desuete. Doar de aceea l-au împușcat românii, ca Roberțel să poată lua cu 3 postul unuia cu 9.30. De ce altceva credeți că a fost împușcat Ceaușescu decât să le dea posibilitatea șefilor de partid să-și pună oameni chiar și în învățământ?!

Înțeleg că la Buzău se va schimba iar inspectorul general. Vin interviurile pentru postul de director și mobilitățile de personal. Se împart posturi și partidul trebuie să le aibă sub control. De ce credeți că se fac schimbările, dacă nu din acest motiv?!

Dacă partidul mai are un dubiu asupra alesului, cred că Robețel ar fi persona potrivită. Știe ce are de făcut, va fi ascultător și nu va pune întrebări prostești precum cea referitoare la note.

Și iute așa se face România Educată. Se schimbă pe colo, prin legi paragrafe. Miniștrii de la Educație se bat cu pumnul în piept că fac reformă, dar toată lumea știe că în la numiri carnetul de partid bate carnetul de note, iar pentru a-l ține la podea sunt numiți inspectorii școlari, cu rol de pugiliști.

https://paulnegoita.ro/2022/03/13/sa-i-dati-lui-robertel-ca-e-al-nostru/


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu