Război și pace



 Una dintre operele cele mai cunoscute din literatura universală este Război și pace, scrisă de Tolstoi. A scris Tolstoi Război și pace? Rușii încă mai discută, iar interpretarea ține tot de spiritul războinic, sau mai degrabă de pofta imperialistă a unui popor aflat acum la răscruce istorică, o răscruce la care s-a împins singur.

În limba rusă мир ( mir) înseamnă și lume și pace. Cum grandoarea istoriei Rusiei nu prea se împacă cu pacea, doar în traducerile cărții lui Tolstoi, titlul Război și pace este utilizat, fără excepție. Rușii admit, însă, ambele variante, ba, Război și lume este titlul cel mai popular printre literații ruși, iar în școală, profesorii predau opera sub acest titlu, admițând doar că autorul nu s-a exprimat clar asupra modului în care și-a intitulat opera, utilizând un joc de cuvinte.

Dacă este adevărat că 70% dintre ruși sunt de acord cu războiul din Ucraina – eu nu cred în sondaje – cred că trebuie să schimbăm și noi traducerea titlului romanului lui Tolstoi. Ce legătură are pace cu poporul rus?!

PIN

https://paulnegoita.ro/2022/03/18/razboi-si-pace-sau-razboi-si-lume/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu