Naționalismul lui Putin

 


Putin a ținut un discurs în care îi certa pe oligarhi că au investit în afara țării, iar acum nu mai pot beneficia de bani, din cauza sancțiunilor.

Totuși, de ce au oligarhii au cărat banii în afară? Pentru că nu au avut și nu au încredere în propria țară, în mediul de afaceri din Rusia și în regimul Putin, care de i-a făcut bogați.

Expatrierea banilor este un fenomen specific averilor făcute din corupție sau pe căi ilicite. Sunt oare oligarhii niște performeri ai economiei de piață? Nu! Sunt îmbogățiți din afacerile cu statul și s-au temut să-și lase banii în țară, deoarece nu i-au simțit în siguranță.

Luxul exorbitant etalat de bogătașii ruși este iarăși un semn al modului nesănătos în care, în doar câțiva zeci de ani, au reușit să facă averi imense.

Oligarhii sau mai temut și de căderea în dizgrație și au avut exemple de personaje care au pățit-o cu Putin. Deci, au gândit: cu cât banii sunt mai departe, cu atât sunt mai siguri, iar posibilitatea de a-i multiplica atât de repede și cu așa mijloace este irepetabilă în istorie. Afară e mai bine și pentru bani, și-au zis.

Apoi, șeful lor a procedat la fel. Politicienii cu respect față de poporul care-i plătește nu-și petrec nici măcar concediile în afara țării. Se bucură de frumusețile țării care le-au dat privilegiul de a fi demnitari. Dictatorii și camarila lor întotdeauna își dosesc banii în afara țării, deși invocă permanent dragostea nețărmurită pentru țară și popor.

Averile câștigate ușor se pierd ușor. Rămâne de văzut care va fi deznodământul dictatorului și a camarilei. În general, nu a fost unul fericit, dar cine știe …

PIN

https://paulnegoita.ro/2022/03/18/nationalismul-lui-putin/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu