Facă - se voia Ta, Doamne!

      Câte și câte nu ne dorim în viață! Toate par bune la început! În cele din urmă ne bucurăm că unele nu s-au petrecut. Dumnezeu ne-a ferit! Concluzia vieții este aceea că Dumnezeu știe mai bine ceea ce ne este sau nu de folos, ceea ce este capriciu sau folositor.
Marele predicator Ilie Miniat povestește o întâmplare din viața lui Policlit, marele sculptor al Greciei antice, pentru a ilustra cât de puțin știm ce vrem noi, oamenii.  Se spune că marele artist a făcut un experiment mai mult psihologic decât artistic. A început să lucreze simultan la două statui. Prima dintre ele era lucrată în văzul lumii și după indicațiile tuturor, cealaltă era sculptată în secret. Suferință mare a avut piatra cea aflată la vedere de la dalta maestrului și mai ales de la multele și prea diversele idei și gusturi ale trecătorilor. Fiecare trecea și avea o idee….
      La sfârșit, Policilit le-a expus pe ambele și a fost întrebat publicul care este mai reușită. Toți au admirat-o pe cea lucrată în secret. Cealaltă era rezultatul prea multor capricii, păreri, imagini….
     Văzând rezultatul votului public pictorul a spus: Aceasta pe care o lăudați este făcută după toate regulile artei mele; deoarece este desăvârșită. Cealaltă ați făcut-o voi; pentru că am făcut-o după gustul vostru și nu are nicio valoare.
     Istorioara demonstrează că mulțimea părerilor nu este egală cu calitatea. Gusturile oamenilor sunt felurite și uneori nesăbuite. Cum ar putea Dumnezeu să facă tot ceea ce vrem? Ce ar ieși?
Cel ce are arme vrea lupte, navigatorul dorește vânt prielnic, fermierul cere ploaie, orășeanul vrea soare… Dumnezeu vrea binele omului și de aceea îi dă totul la bună vreme.

Răbdare și speranță să aveți!
Paul Iulius Negoiță

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu