Das rote Wien

 Niciodată Viena nu a fost luată cu asalt de către români cum a fost anul acesta. Rar auzeai pe stradă altă limbă. Nici germana nu …. prididea.

Deși în 2022 Târgul de Crăciun de la Viena nu fost cel mai frumos, conform unor clasamente, Viena rămâne locul unde Crăciunul se simte cel mai bine în Occident. Doar pe prispa casei țărănești,  unde cântam în ajun de Crăciun gazdelor pentru un covrig și două bomboane lipicioase, simțeai bucuria Crăciunului mai mult.

E drept și aici, ca mai peste tot în lume, atmosfera este departe de miezul sărbătorii în  care nu despre vin fiert cu scorțișoară se vorbește, ci despre Nașterea Domnului. Totuși, din tot ce se întâmplă în jur, fiind nevoit să navighezi printre mii de  reclame și oferte comerciale care chiar nu au nimic în comun cu Crăciunul, la Viena te poți bucura și de lucruri simple.

Amenajarea în diferite zone ale orașului de mici târguri tradiționale, având imagine diferită, transmite sentimentul diversității, fără să alunece mult de la spiritul momentului.

Răbdarea și creativitatea amenajării vitrinelor par a fi un dar de suflet, un dar cu scop mai adânc decât cel pur comercial.

Și ar mai fi ceva…. multe librării. În Viena librăriile trăiesc unele lângă altele, iar spațiul de expunere e mai mare decât al magazinelor de tot felul.

Fiecare colț, fiecare loc spune o poveste. Împreună, construiesc o poveste locală de succes, în care firmele de familie, producătorii locali, istoria, căldura umană sunt ingrediente pe care le simți în tot locul.

Și mai surprinde ceva: în această lume seculară, plină de scopuri comerciale, în Viena roșie, unde simultan au locuit Stalin, Tito, Hitler, Trotsky …. Freud și au frecventat aceeași cafenea, există multă teologie. Librăriile sunt pline, ceea ce înseamnă că, dincolo de preocupările universitare, există public pentru literatura religioasă. Etaje întregi de librărie au, aproape în exclusivitate, literatură religioasă, așezată pe teme teologice asemenea bibliotecii de la facultățile de teologie.

A mai rămas cineva în România? am fost întrebați la restaurante sau la muzee.  Paradoxal,  de Ziua Națională, românii au defilat în Viena. Nu cred că a avut ceva ideologic în gestul lor, deși am dubii că le place să vadă cui dă armata onorul de 1 Decembrie, însă au ajuns la Viena pentru atmosfera pe care nu pot crea autoritățile române. Cheltuiesc sume zdravene primarii din România și se bat cu pumnul în piept că au făcut cel mai frumos târg de Crăciun. Dau în presa plătită tot felul de știri și imagini cu ei și despre ei, Crăciun devenind un punct electoral. Te agasează cu opulența și cu modul în care-ți scot ochii că ți-a făcut și ție târg de Crăciun. Și unii chiar fac și reușesc să iasă din tipare, însă nu știu cât, cum și ce să comunice, astfel încât să creeze spirt comunitar.

Viena aceasta mare, mare cât Bucureștiul, știe să se prezinte de Crăciun. Te întoarce în copilărie. Te uimește. Te bucură. Are pentru fiecare ceva de spus. Știe să te facă să te simți bine. Nu ține să te impresioneze, dar o face!

https://youtu.be/pGjG_iIOT58

https://paulnegoita.ro/2022/12/03/a-mai-ramas-cineva-in-tara/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu