Timp ... rubensian în Viena


Înțeleg că formele rubensiene nu sunt de dorit în lumea lui slim, dar un timp rotund, cu forme pline de sens, merge?

Viena este capitala muzicii și visului, dar și un centru al artei. Muzeul de Artă din Viena este un obiectiv care nu trebuie ratat. Accesibil tuturor, dar mai ales studenților, muzeul deține colecții de artă fascinante.

Istorie, cromatică, stil, totul așezat în clădirea-palat, construită încă de la început cu destinația de muzeu.

Duhul de la intrare – în fapt un austriac simpatic, aranjat ca duhul din misterioasa lampă a lui Aladin, îți mai ia niște bani, cam 8 euro, pentru primul ghid adio – și îți șoptește … română nu avem! … deși  muzeul e plin de români. Germană, engleză, spaniolă, franceză ….

– Spaniolă!

… Es is nicht gut! …. nicht alle !

– … verstehe ….

Poate s-ar fi simțit bine să dea un ghid audio în germană, dar în artă, literatură, mai ales istorie, nu e loc de înțelegeri aproximative.

Am petrecut un timp interesant, un prezent consumat rapid de timpul istoric, asemenea soarelui înghițit de Nut, zeița cerului și a stelelor, locatară, azi, a primului salon muzeal.

Antichitate, Evul Mediu, Renaștere, Baroc, s-au succedat destul de rapid, amestecând imaginile și senzațiile.

Dincolo de toate obiectele valoroase, galeria de pictură reprezintă atracția centrală: Rafael, Durer, Tizian, Rembrandt și mult, foarte mult Rubens, te strămută într-o lume cromatică, cu aparențe de mișcare și viață.

Nu am avut timp destul pentru o lume atât de mare și de rotundă, o lume surprinsă în fapt, cu mulțime de detalii și chipuri. Nu-i ușor să privești prin atâtea ferestre și în interiorul atâtor vieți, doar plimbându-ți ochii pe pânze așezate orizontal.

Fiecare lucrare te ține, uiți de vreme, deși până la tablouri treci printr-o sală a ceasurilor. Rubens însă te oprește, pur și simplu. E mult, e frumos, e contra curentului. Mii, poate chiar milioane de nutriționiști și ucenicii lor se luptă cu Rubens. Toți vor, speră, suferă să fie slim. Ce s-ar fi făcut Rubens în aceste vremuri? De unde-și mai lua modelele? Ce ramuri ale corectitudinii politice ar fi lezat jucându-se rotund și … rotunjitor cu pensula?

În fine, Muzeul de Artă din Viena reprezintă un loc al timpului rotund și plin.

https://paulnegoita.ro/2022/12/04/timp-rubensian-in-viena/

   

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu