Creștinism și democrație




     După 1990 au fost destule voce care invocau nevoia unei prezențe publice și chiar politice mai active a Bisericii în scena publică. S-a realizat cumva. Instituția însăși a făcut un pas înainte și unii oameni care aveau statut clerical a avut poziții publice, susținuți de partide. Rezultatul acestor prezențe nu a fost totuși unul care să marcheze societatea. Erau doar implanturi create din motive de imagine de către partide, mai ales din zona stângii. Faptul că cei ce erau implicați nu aveau conținut doctrinar, nu i-a ajutat prea mult să reziste sau să schimbe ceva. Treptat, clasa politică s-a deteriorat. Fuga oamenilor de valoare din zona politică a fost constantă. Au dispărut orice granițe conceptuale. S-a născut un traseism vulgar, justificat prin ideea de serviciu pentru comunitate. În România nu mai poți vorbi de dreapta sau stânga, ci de un grup de politicieni care se joacă de pititea cu electoratul, mutându-se acolo unde intuiesc că va veni votul emoțional și negativ al cetățenilor. În aceste condiții, nici votul nu mai pare util, iar democrația se prăbușește în încrederea oamenilor, lăsând breșe prin care vor încerca să pătrundă tot felul de indivizi sau grupuri cu tendințe autoritare. Am fost obișnuiți cu dictaturi personale. Nu știm să reacționam la acest tip de manifestare când vine din partea unui grup. Există dictaturi de acest tip prin consiliile locale și județene, unde oamenii majorității votează doar la comandă și, probabil, așa va funcționa și Parlamentul în scurt timp.
     În acest context, reafirmare doctrinară și o cât mai clară poziționare a forțelor politice trebuie ar putea reprezenta un semn de însănătoșire a vieții politice și ar readuce în fața electoratului oameni care cred în ceva, căci marea problemă a clasei politice actuale este tocmai că nu mai crede în nimic.
     În acest context a apărut cartea Creștinism și democrație. Lucrarea ministrului de externe Teodor Baconschi încearcă mai mult decât un act publicistic. Cartea, în sine, este o realizare prea puțin complexă, comparativ cu toată eseista și metafora scrisă anterior de unul dintre cei mai fascinanți mânuitori ai limbii. Semantica gândirii și exprimării îl detașează pe teologul, filozoful, gânditorul Teodor Baconschi de restul lumii, chiar și de elitele intelectuale. Ei bine, de data aceasta Teodor Baconschi nu încearcă un demers pur literar sau filozofic. Vrea să readucă pe piața ideilor publice și să arunce un strop de cheag public pentru a constitui în jurul lui un pol. Va reuși, nu va reuși. Probabil că nu. Politica actuală nu este academică. Votul asistatului social este egal cu al academicianului, doar că primii sunt mai mulți și mai organizați la vot. Dincolo de credințe și de formație, Teodor Bacaonschi are viziune când propune social democrația ca formă de manifestare politică. Ea nu trebuie înțeleasă ca o formă de clericalizare a vieții publice și ca o readucere în cetate a valorilor fundamentele, iudeo-creștini, care stau la baza construcției europene. Dacă Europa nu-și va recunoaște părinții va pieri fără identitate. Fenomenul secularizării a ajuns nu doar se încerce expulzarea religiei din spera publică în cea privată, ci să impună tipuri de politici care șterg vechea noastră istorie, de dragul noilor veniți, fără pretenții istorice. Practic, în loc să ne îmbogățim reciproc, sărăcim reciproc. Roma obișnuia să lase în timp de război porțile deschise pentru ca dușmanii să fie înfrânți de zeul salvator, Ianus. Noi am lăsat porțile deschise, dar după ce am izgonit zeul.
     În acest context, eseistica domnului Baconschi  merită citită. Este creatoare de idei, generatoare de suspiciuni asupra a ceea ce se joacă acum pe scenă și, pe ici pe acolo se pot extrage din ea și ceva proceduri operaționale. Toate direcțiile menționate sunt importante, inclusiv suspiciunea. Pentru mine suspiciunea reprezintă calea regală a înțelegerii, așa cum spunea Rochefoucauld.
     Dincolo de micile tocmeli cu realitatea, este clar că nu există casă comună în care să stea înțelepciunea și iluzia, iar căutarea căii de urmat și ajustarea ei trebuie să folosească tiparele creștine.
   Motto-ul cărții, aparținând lui Nicolae Steinhardt, susține interdependența dintre creștinism și libertate: Cine știe că libertatea e bunul suprem înțelege ce poate însemna creștinismul.
    Teodor Bacoschi dezvoltă cele enunțate de Steinahardt, ramificând ideea în zeci de nuanțe. Dincolo de plăcerea protocolară de a fi amfitrion și prezentator al cărți –la dorința domnului ministru - în instituția pe care o conduc, lectura din Baconschi reprezintă o provocare și o chemare de lucrare împreună a minții și a sufletului.
  
                                                                                    Paul Iulius Negoiță
                                                                                                

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu