O suveranitate pierdută!


     Ceea ce spun scriu în aceste rânduri sunt sigur că știm cu toții. Și totuși este suficient să știi, sau e nevoie de mai mult? Da, este nevoie să aplici, să te împotrivești, să faci conexiuni între lucruri.                 Verbul a cunoaște este de evitat în fixarea obiectivelor didactice, fiind prea general. Este un verb care are nivelului lui de ineficiență și în cotidian, atunci când îi lipsește acțiunea. Poate fi un instrument static sau dinamic, în funcție de ce atitudine pe care o avem după ce știm. Sunt multe aspecte din viața cotidiană, de la politică, la medicină, la etică, la rectitudine, despre care știm și totuși nu avem voință să facem ceea ce ce trebuie în raport cu ele. Suntem precum copiii, care tobă de teorie știu din văzute sau din auzite…cum se montează un bec, au văzut simulări pe calculator în laboratorul de informatică, în tutoriale sau în programul educațional AEL, dar atunci când inevitabilul se produce și becul pocnește aventura cunoașterii s-a sfârșit. Frica de electricitate sau lipsa îndemânării paralizează totul. Ori, suntem conștienți că direcția în care mergem nu este cea mai bună, dar, spiritul de turmă nu permite să ieșim din rând.
     Câte nu știm despre modernitate?! Îi cunoaștem avantajele, dar și dezavantajele. Le acceptăm pe ambele. Pe lângă incontestabilele avantaje aduse de timpurile moderne, dispariția unor preocupări și unor abilități tradiționale vulnebilizează omul modern, îl lipsește de anumite instrumente ale supraviețuirii independente. Îl face dependent de sisteme publice și veșnic îndatorat. Mediul rural, spațiul aflat în cea mai mare cursă de actualizare a condițiilor de viață, aduce și cele mai mari provocări în lupta cu ultimele redute ale rezistenței independente sau naturale. Cu toții purtăm în noi teama unor boli cumplite, conștienți fiind că sunt inevitabile felului în care trăim, însă acționăm cu prea puțină convingere. Avem preocupări teoretice despre hrana sănătoasă, dar la capătul unei cure de search  dăm buzna la frigider, desfacem cu grijă ambalajul pe care scrie un nume străin, o destinație îndepărtată și o dată de expirare care bate viitorul. Cum s-au obținut asemenea performante? Cu ce preț? De ce era nevoie tocmai de acolo și așa? Evident, e mai ieftin, poate mai confortabil să culegi produsul dintr-un mare supermarket, mai relaxant pentru egoul propriu să-l iei de la entitate informă, al cărui proprietar nu-l știi, decât să-l faci pe vecinul…cu bani.
      Mutarea vieții spre accesul la servicii și eliminarea tuturor posibilităților de trai pe cont propriu, reprezintă victoria și viciul modernității. Suntem interconectați la rețele imense de canalizare, prin care colcăie mizeria unei lumi, nu mai putem lua apă de la fântâna din fața casei pentru că pesticidele pe care le folosește vecinul cu lopata în grădina de zarzavat, pentru a înroși pătlăgica odată cu supermarketul au otrăvit pânza freatică, luăm totul la caserolă că este mai scump să crești, că statul stă cu ochii pe tine, că vecinilor le miroase. Alergăm toată ziua, apoi punem mâna pe coș, îl ticsim și ne exprimăm mulțumirea unui trai civilizat. Apoi, evident, privim la televizor sau pe internet și aflăm că nu știu care produs era atât de bun încât nu s-a stricat șapte ani. Evident, era prea puțin natural să se altereze. Trăim uimiri și spaime când aflăm că nici morții nu se mai strică, după o viață de îmbuibare cu tot soiul de conservanți. Ce să mai spun despre angoasa pe care o simțim când vedem cum rata îmbolnăvirii de cancer este în constantă urcare.
     Românii au fost salvați de orice criză și au putut supraviețui pentru că cineva la țară i-a ajutat cu alimente crescute în gospodărie. Tânăra generație însă, fie că a început să-și piardă abilitatea de producător sau crescător, fie că are la îndemână ajutorul social, care nu-i folosește nici celui care-l primește, pentru a trăi demn, nici comunității care este văduvită de brațe de muncă. Cel mai mult au de câștigat cei care ne aliniază la marele canal de consum, bazat pe oferte și pe domnia cantității. Pentru ei ajutorul social și scoaterea din joc a forțelor care mai pot mișca ceva este la fel de benefică precum pentru politicieni. Nici statul nu are nimic de pierdut. Un politician de pe la noi – de altfel un talentat scriitor -, dar, să-mi fie iertată atitudinea incorect politică, totuși armean, adică bun speculant, era revoltat că oul din gospodărie scapă impozitării statului.
     Așadar, suntem conectați la sisteme în afara cărora nu mai putem juca. Statul îți trasează atât de bine tușele de acțiune, încât, deși liber până în pânzele albe, te porți ca un supus care lucreză unde trebuie, căci ai de plătit conexiunile și evacuările
, înghiți ce trebuie, ca nu mai abilitatea și puterea să-ți alcătuiești singur meniul și te bucuri că ești modern și liber. Ești atât de liber încât faci ce trebuie, iar dacă, cumva, ai pretenția la o suveranitate personală, constați că ai cedat-o de dragul cantității.


                                                                                                 Paul Iulius Negoiță
                                                                                                      

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu