Cum de nu se strică apa de la Bobotează?!

Adăugați o legendă

      Slujba Aghesmei Mari se oficiază doar în ziua de Bobotează sau în ajunul sărbătorii, pe data de 5, zi de ajunare. Cea se săvârșește în restul anului este Agheasmă mică.
  Atât de mare este minunea încât, apa de la Bobotează, dacă este păstrată în vas curat și loc curat își păstrează prospețimea. În casele oamenilor se găsește agheasmă din diferiți ani, fără să-ți dai seama de anul păstrării după gust. Doar eticheta dă mărturie.
      În perioada comunistă s-a încercat permanent găsirea unor motivații – altele decât cele religioase și reale – pentru a arăta ca la mijloc este o înșelătorie a preoților și că așa ceva nu era posibil. În cartea Nesfințiți sfinți (traducere din limba rusă) este redată o istoriată și o anecdotă. Se spune că preoții din închisori făceau Liturghie pentru că știau slujba. Pâine găseau, iar sucul de răchițele era oferit pentru ca la Epicleză să devină sângele Domnului. În loc de moaște și Antimis foloseau pieptul celui mai lat dintre slujitori. Deși, simțeau libertatea, chiar și acolo unde părea imposibil.
     Se spune că unul dintre preoții închiși a fost întrebat cum procedează de Bobotează, căci memoria nu mai este de folos și nici carte nu aveau. El a răspuns că nu are nevoie nici de una, nici de cealaltă, deoarece, la această sărbătoare se sfințește firea tuturor apelor.
      Această afirmație clarifica lucrurile în mintea celor pe care încercau să-i amăgească propaganda comunistă. Dar ce spuneau propagandiștii roșii? Voiau să convingă poporul că apa nu se strică deoarece preoții folosesc cruci de argint, sau introduc în apă monede sau bucăți din același material.
      Ca o reacție la propaganda oficială oamenii bisericii au născocit următoarea anecdotă: Câți ioni de argint sunt în agheasmă, dacă sfințirea a avut loc într-o copcă, făcută în mijlocul râului Volga, acolo unde lățimea râului atinge un kilometru, adâncimea șapte metri, viteza cursului – cinci kilometri pe oră, iar crucea, cu care preotul de la țară a sfințit apa era de lemn?

                                                                                                     


                                                                                                                       PIN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu