100 de ani de la înfiinţarea parohiei romano -catolice din Buzău – moment al unei întâlniri ecumenice



Ziua de 19 martie a font una istorică pentru cei 150 de membri ai parohiei Romano Catolice “Sf. Iosif” din Buzău deoarece au sărbătorit 100 de ani de la înfinţarea parohiei catolice şi totodată au fost părtaşi la un moment ecumenic, la o întîlnire frăţească între I.P.S Ioan Robu, Arhiepiscop şi Mitropolit de Bucureşti al Bisericii Romano Catolice şi I.P.S. EPIFANIE Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei.
În ziua de 20 martie, I.P.S. EPIFANIE, însoţint de P.C. Arhid. Prof. Ciprian Preda şi de semnatarul acestor rânduri am asistat la ceremonialul liturgic, iar apoi am luat parte la lansarea lucrării aniversale Catolicii din Buzău – istorie şi credinţă[1]
În cadrul acestui moment festiv I.P.S. Epifanie a rostit un emoţionant cuvânt făcând o incursiune în trecutul Bisericii catolice din Buzău, elogiind munca unora dintre figurile reprezentative ale acestei parohii precum arhiepiscopul Raymund Netzhammer sau preotul Ioan Ciuraru. De asemenea Î.P.S. Epifanie a elogiat devotamentul şi munca administrativ gospodărească a actualului paroh Pavel Butnaru. Înaltpreasfinţia Sa a transmis şi un mesaj de binecuvântare tuturor membrilor comunităţii parohiale catolice, apreciind ca fiind un exemplu modul de convieţuire în bună înţelegere celor ce trăiesc în familii mixte, relaţia apropiată pe care o au cu preotul ortodox, oferind ca exemplu pilduitor familiile mixte ce locuiesc în jurisdicţia parohiei orotodoxe “Sf. Apostol Andrei” din Buzău.
Înaltpreasfinţitul părinte Epifanie şi a exprimat bucuria participării la acest eveniment şi bucuria revederii cu excelenţa sa Ioan Robu, fost paroh al parohiei de la Buzău. În înceierea acestei întâlniri frăţeşti care poate fi asemănată cu o reiterare în miniatură a întâlnirii dintre reprezentanţii Bisericii Ortodoxe şi Romano Catolice din anul 1999, gazdele evenimentului I.P.S. Robu şi P.C. Pr. Pavel Butnariu  au transmis, preintre altele, un mesaj de mulţumire pentru participarea Întâistătătorului Eparhiei Buzăului şi Vrancei la momentul sărbătoresc.
Întâlnirea frățească a continuat în cea de-a doua parte a zilei, când I.P.S. Ioan Robu a devenit, împreună cu o parte dintre colaboratori, oaspete al I.P.S. Epifanie.
În cadrul acestei vizite I.P.S. Ioan Robu a vizitat noua catedrală Arhiepiscopală “Înălţarea Domnului”, precum şi vechea catedrală, ctitorie a domitorului Matei Basarab, cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”.
Întâlnirea de la Centrul Eparhial a continuat cu vizitarea muzeului Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, ctitorit de I.P.S. Epifanie şi amplasat în vechea clădire a Seminarului Teologic. I.P.S. Ioan Robu şi-a exprimat admiraţia pentru munca de conservare şi amenajare depusă, pentru iniţiativa I.P.S. Epifanie de a smulge cât mai mult trecutului  şi a oferi viitorului şi a lăsat în cartea de onoare a instituţiei următoarea însemnare:”Cu adâncă veneraţie am trecut pragul acestui aşezământ şi-i binecuvintez pe toţi cei au lăsat urme de frumos şi de credinţă”
Întâolirea a a continuat cu vizitarea Palatului Arhipicopal, oaspeţii benficiind de ghidajul I.P.S. Epifanie, ocazie cu care I.P.S. Robu a lăsat ca urmă văzută a acestei vizite următoarea însemnare în cartea de onoare.....
                  Întâlnirea frăţească s-a încheiat cu o îndelungă discuţie privitoare la problemele sociale şi religioase ale lumii contemprane şi modalitatea în care cele două biserici se pot implica activ în soluționarea acestora spre binele şi folosul întregii societăţi[2].




























[1] Lucrarea are caracter istoric şi a fost coordonată Dănuţ Doboş şi a apărut în acest an la Arhiepiscopia Romano – Catolică Bucureşti.
[2] A se vedea și reportajul domnului Călin Bostan, Îmbrățișare frățeacă, din Cotidianul Viața Buzăului, din 22 martie, 2010. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu