Dopingul și sportul




      Contextul a făcut să lucrez la un material –publicat ulterior la editura Omega din Buzău – despre utilizarea substanțelor stupefiante în sport. Ocazia a fost minunată deoarece, din dorința de a înțelege cât mai bine fenomenul sportiv am căutat o bibliografie cât mai aromată care viza cronici sportive. Am descoperit cronici care sunt adevărată artă scriitoricească. Autori precum Ioan Chirilă sau Mihai Flamaropol m-au făcut să-i citesc fără gândul că m-aș depărta de artă sau literatură. Frumoasele noastre duminici cronicate de Ioan Chirilă erau frumoasele mele ceasuri de relaxare printre crampoane, ambiții, speranțe, campioni și poate, în străfunduri, trișori.
Am descoperit în acea perioadă de documentare, abătută deja de la farmacologie, farmacotoxicologie, sau chimie famaceutică și medicină sportivă, o cărticică ce merită citită. Olimpia în exil – o carte despre noblețe și dezonoare în sport. Autorul, nimeni altul decât Traian Ungureanu, voce politică singulară, autor de eseuri și atitudini diverse. Citisem articole scrise de Traian Ungureanu, răsfoisem Proștii Europei – cum se sinucid civilizațiile, dar nu m-am gândit că pot găsi în scrierile sale atâta rafinament scriitoricesc pus în slujba celor care iubesc sportul. Ei bine Olimpia în exil este o carte pentru iubitorii de sport și de literatură, fără discriminare. Figuri mai vechi și mai noi, eroii intră în scenă și sunt prezentați de Traian Ungureanu publicului…de bibliotecă. Cine vrea o lectură agreabilă trebuie să parcurgă parțial sau integral următorul cuprins: Olimpia în exil (la Berlin, Moscova și Beijing); Nicolae Dobrin – poet, fotbalist, gâscan ( 1947-2007); Astfelo s-a scris istoria, Angelo! Erou cuminte, Florin Dumitrache ( 1948-2007); Gigi Catorz; Cum am cucerit Europa (prin tragere la sorți); Râpă și regenerare ( desăvârșire în Giulești); Modelul care nu minte; Prezentul continuu; Zidane absolvit; Parada fragmentelor; Vital?; Mașinism versus umanism (pentru bunul simț electronic); Meciul continuă – victoria și egalul sunt excluse ( despre densitatea istorică zero); Cum doarme dorul de frontiere (în gol, despre arta pierdută); O lume accesibilă ( fără Edmund Hillary); Jocuri sud-africane de noroc ( stupiditate și diversitate); Fanatism și ateism (o brichetă în minus la Palermo); Deutschland unter –uber alles! ; Il paziente inglese (colecția Capello, galeria Pieris); Tom autonom; Ultimul zbor cu Busby Babes; Maestrul Fisher s-a mutat (de la motel Tarantino la hotel Wittgenstein); Ceva de neocolit ( în căutarea lui Antonio Puirta).
      Cum, și în cazul cărților ca și al grupelor din competițiile sportive diagnosticele se zbenguie între funerar și incendiar - așa cum scrie Traian Ungureanu în deschiderea uneia dintre cronici, merită să fie citit mai degrabă ceva incendiar decât ceva funerar, iar cartea Olimpia în exil are destule descrieri ale unor faze fierbinți, dar și afirmații incandescente: G. Becali este un om mărunt, care colecționează palate, mașini, voturi, biserici, publicitate și români în viu. De ce mărunt? Pentru că, spre deosebire de oamenii mari, Becali nu poate deosebi un scaun stătător de o ființă de sine stătătoare. Pe scaun te așezi, pe ființă, tot așa, după ce-i spui, conform tarifului, să se facă scaun. L-ați văzut pe Gh. Hagi în urma demisiei de la Steaua: purta, încă, urma șezutului apăsat al lui Becali și semăna deci cu votanții, ziariștii, preoții și celelalte obiecte din colecția lui Gigi Catorz.

     Cam în acest fel este scrisă cartea, și, în opina mea   nu trebuie ratată. Cultura este o formă de doping admis chiar și în sport.

                                                                                     Paul Iulius Negoiță

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu