Actualizarea temei

Mario Vargas Llosa


     Șire mare știre: Mazăre, fostul primar al Constanței, a plecat în Madagascar. Interpretări diverse: suntem proști, ne crede proști, a plecat cu banii noștri. Nu știu dacă suntem proști sau nu, dar complici suntem. A plecat și a făcut ce a făcut cu voia noastră. Poate nu cu a fiecăruia, dar cu voia majorității. Deci, ca unul dintre noi fiind să urăm drum bun și viață lungă să se bucure de ce i-am dat. Cât despre inteligența noastră nativă poate că suntem, deși, cred că Andrei Pleșu întreba oarecum retoric: cum se explică faptul că un popor așa deștept are conducători cum sunt cei ce-i avem?!
     În rest, fără îndoială, orice conducere reprezintă mai mult decât un joc al hazardului. Mâna celor care decid are o contribuție de necontestat. Îmi aduc aminte că, în timpul unei șederi în Anglia la studii, pus în situația de a-mi descrie țara de origine am vorbit despre plusurile geografice, demografice, istorice și am aruncat o vorbă și despre un punct slab: conducătorii. Am fost corectat aspru:
-             Cei ne-i vorbit până acum este foarte interesant, dar evită să vorbești critic despre conducători. Dacă primele aspecte legate de frumusețile țării nu sunt meritul vostru, cele privitoare la calitatea politicienilor sunt în sarcina voastră. Voi i-ați ales, nu vă plângeți de ei la noi!
Ei bine cam așa stau lucrurile. Se pare că nu învățăm prea multe lucruri din istorie și nici nu știm ce istorie să Învățăm. Hai să învățăm câte ceva din literatură. Am putea răsfoi antologia editată de Valerie Mileș, O mie de păduri într-o ghindă. Dar nu…nu astfel de literatură cuminte ar avea legătură cu subiectul. Mai potrivită ar fi o scriere a lui Mario Vargas Lliosa. L-am citit pe Llosa din scoarță în scoarță în scoarță. Uneori mi-a pus la încercare apăsat răbdarea – în Războiul sfârșitului lumi -, alteori pudicitatea – în Visul Celtului sau Cinci colțuri-, sau, pur și simplu mi-a plăcut cum a rescris Șeherezada. Aveam tendința să-l judec după aspect și parcă nu dădea cu ce citeam. Simțeam uneori că vrea să-mi vândă un produs comercial, cu prea mult sex, cu prea mult violență și mă simțeam deranjat de faptul că încearcă să treacă granițele oricărei nișe și vrea oblige cu forme de siluire intelectuală cititorul cu pretenții să suporte o imaginație împinsă peste limitele de acceptare ale cuiva care citește pe copertă câștigător al premiului Nobel pentru literatură. Oricum, Maria Vargas Llosa nu te lasă să-i abandonezi cărțile. Are un stil direct, cuvintele curg bine. Metafora este bine dozată, iar stilul aluziv, care poate închide într-un timp oarecare sau într-un spațiu definit scrierea nu este luat în calcul. Llosa joacă tare. Personajele lui sunt puternice, iar autorul nu întinde un deget să-i împingă pe cei puternici de pe scenă, sau să-i salveze pe cei slabi. Fost candidat la președinția Perului – o boală incurabil,  - Llosa nu are doar oase de romancier, ci are și stomac de politician, iar caracteristica aceasta transpare și în opere. Ei bine, cei care ați parcurs aceste rânduri, poate vă întrebați și ce are aface Mazăre cu literatura latino-americană?! Parcă pe acolo alt politician are casă și pasiuni, din același partid și totuși altul?! Mazăre mergea doar pe la Carnavalul de la Rio și revenea. Acum a luat alt drum, altă destinație! Ei bine, are. Pentru a înțelege cât mai bine unde suntem, și spre ce ne putem îndrepta, cartea de eseuri Arme și utopii a lui Llosa este perfectă. Pe parcursul unui număr de 400 de pagini poți întâlni figuri care s-ar dori imitate și în alte locuri. Cititul acestui volum este profilactic, deoarece, pe lângă câteva scrisori deschise, textele descriu suferințele unui continent apăsat de dictatori feroce, care și-au îngrozit popoarele. Spre exemplu, momentul căderii dictatorului Nicaraguan Somoza este descris astfel: e clar că dispariția lui nu poate produce decât bucurie și alinare în toată lumea, căci tirania pe care o întruchipa a fost una dintre cele mai abjecte, dintr-o lume unde, după cum se știe, tiraniile abundă. Tot la acest capitol se pot găsi si alte detalii legate de  alegeri falsificate grotesc, crimele în numele unei filozofii, al unui proiect economic și social pe care vor să-l materializeze cu orice preț…
     Llosa, descrie adevăratul scop al dictatorului în mandatul lui astfel: Regimul lui Somoza a fost ceva mai rudimentar, mai dezlânat și mai abstract decât dictatura tehnologică din vremurile noastre: un predecesor troglodit. Apariția acestei specii ale cărui prototipuri au fost Trujillo, Papa Doc, Perez Jimenes și supraviețuitorii de acum, ca Stroessner și Baby Doc. E vorba de dictatura personală a pungașilor cu fireturi, fără pretenții sau reforme istorice, cu țelul clar de a se înșuruba la putere cu orice preț și de a stoarce țara până la limită.  Ei bine, iată cum fiul unui  nenorocit care se chinuia să trăiască din slujba pitorească de revizor de latrine în Managua, ceea ce i-a adus pompoasa poreclă Mareșalul de Hazna, a marcat viața unui popor care nu a știut cu cine să plece la drumul istoriei. Tacho Somoza a fost stăpân atotputernic peste vieți, locuințe și afaceri timp de douăzeci de ani, fără întrerupere, tiranizându-i pe oameni și punând mâna pe proprietăți. Moștenitorii lui, Luis, pentru unsprezece ani, și Anastasio, din 1967 și până acum, au fost emuli demni de mizeriile tatălui lor și, dincolo de exercitarea puterii în stat, au continuat să crească averea familiei.
     Am redat doar câteva fragmente din lucrare. Cititorul se poate întâlni și cu alți dictatori și cu alte practici. Cum nimic nu este nou sub soare și ceea ce a fost va mai fi – așa cum grăiește Ecleziasticul – trebuie mare luare aminte ce facem cu soarta noastră. Nu este o glumă. Slavă Domnului, Mazăre a plecat. Nu a făcut-o cu mâna goală, iar regimul actual nu a lansat vreo propagandă că ar fi plecat cu un tren cu aur, însă au rămas alții, deloc puțini, deloc cuminți, deloc sătuii.
Dragostea prea mare sau neglijența unei populații poate duce la dezastre. Cei care vor să cunoască și detalierea nebuniei dictatoriale – în eventualitatea în care au uita-o pe cea a lui Ceaușescu -, ar putea lectura tot din Mario Vargas Llosa Sărbătorea țapului.
Declararea unor instituții democratice sau a unui stat democratic nu însemnă nimic, atâta vreme cât aceste entități nu funcționează democratic. Somnul națiunii naște monștrii, iar lupta pentru democrație și păstrarea curată a puterii nu încetează niciodată. Relația dintre popor și politician trebuie să fie cam după următoarea povestioară:
-        - Unde te duci bade?
-        - La București taică…pe la copii…
-        - Și ce ai în sacul acela de rafie?
-          -  …ce sa am teicuțele…șoareci.
-         - Șoareci?!
-        - Da, șoarece.
-        - Și sacul de cel miști așa dacă ai șoareci?

-        - Păi trebuie să-l mișc din când în când! Altfel îmi mănâncă sacul!

                                                                                        Paul Iulius Negoiță

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu