Tristețea unei biserici


     Undeva, pe valea Slănicului, peste apele firave, cu aspect de saramură, ale râului care și-a croit drum printre dealuri frumoase, în dreptul localității Izvorul Dulce, pitită printre arbori, se află încă localitatea Băiești. Spun încă deoarece această așezare, despărțită de un drum nu prea prietenos de restul satelor înșirate pe vale și de un deal plin de cătină și arbuști de localitatea Blăjani, moare pe zi ce trece. Câteva case, puțini oameni și ceva zgomot de câini ținuți în lanț mai animă puțin atmosfera satului unde s-a născut, spre exemplu, Ion Băieșu și de unde preotul satului, popa Ciomag, celebru pentru intervențiile sale în sistematizarea satului Aldeni, l-a trimis în lume, determinându-l să urmeze liceul. Și proprii mei strămoși tot de pe aici se trag, dintr-un neam al Cucilor. Acum cam cântă singură pasărea de la care și-au luat botezul numelui, iar locul i-a cam urmat destinul. O plimbare scurtă prin mica așezare te frământă, dar te și pune pe gânduri. Apusul se strecoară printre pereți povârniți, prin ochiurile de geam ale caselor rămase în trei pereți sau de sub care apele au cărat tot ce părea mai stabil, lăsându-le ca niște pontoane sinistre,  părăsite de ape. Porțile doborâte, ușile întredeschise sau date de perete, gardurile picate sunt câteva imagini care îți creează sentimentul unui părăsiri în mare grabă a modestelor căsuțe. Și poate că așa a fost. Câțiva zeci de ani cât trăiește un om.... ce poate fi decât o mare graba?! Iar după ei, în maxim trei zile, după o strângere în lacrimi a urmașilor și rudelor plecarea definitivă nu se face în fugă? Lăsate fără suflet în ele modestele construcții de lut stau cu ușile și gurile de geam căscate în așteptarea a ce va fi. Dar ce va fi cu ele? Ce va fi cu acest sat vechi? Treptat va muri și, cu siguranță, cea care va mai trăi o vreme va fi Biserica, în preajma căreia s-au strâns, unul câte unul, an după an, fii locului. Locașul de cult se află, asemenea multor case de acolo în oarecare izolare. Deși turlele străbat prin frunzișul verde și se văd de la mare depărtare, pentru a ajunge la Biserică trebuie să cobori pe un drum învelit de salcâmi.       este foarte veche. Alte documente despre nașterea acestui locaș de cult retras, aflat la 3 km de localitatea Aldeni sau mențiuni și inscripții despre monument nu s-au găsit.
Așezarea Bisericii parcă a amintit de la început soarta satului. Aflată în vale ușurează munca celor rămași de ai căra pe cei ce pleacă să doarmă la umbra vechilor ziduri, despre care legenda locului spune că s-au ridicat pe urme de schit. O fi doar o tradiție pioasă sau realitate istorică doar Dumnezeu știe! În orice caz, conform unui chestionar întocmit în anul 1956, de preotul Ioan Diamandescu, nu este precizată o dată a ridicării construcției ci se face mențiunea că
     Singurele mențiuni sunt cu siguranță forte târzii și ele amintesc de momentul așezării icoanelor, în anul 1921.
     Biserica este mică, are formă de corabie, are zidăria din cărămidă și fundația din piatră de prund.        Acoperișul este învelit cu tablă galvanizată, din anul 1954 înlocuindu-se șindrila. Zugrăveala din interior a fost afectată, conform chestionarului amintit de cutremurul din 1940. Retușurile sau refacerile nu constituie o problemă, deoarece nu are valoare artistică.
     În jurul Bisericii se află cimitirul satului, despărțit de un gard modest, și el aproape povârnit, cu o poartă din țambre de lemn legată cu sârmă, de vegetația bogată. Peste acest spațiu, alături de Biserică se mai înalță o clopotniță așezată pe patru stâlpi, în vârful căreia un clopot mic se mișcă fără graba, mai mult într-o limbă.

Așadar, aici, la Băiești biserica satului își adună fii, tot mai muți dintre ei trecuți în biserica triumfătoare și privește cum viața în jur se stinge trist și iremediabil.

                                                                         Paul Iulius Negoiță

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu